STA že 190 dni opravlja javno službo brez vladnega plačila. Foto: BoBo/Borut Živulović
STA že 190 dni opravlja javno službo brez vladnega plačila. Foto: BoBo/Borut Živulović

STA sicer že 190 dni ostaja brez državnih sredstev za izvajanje javne službe. Ob tem je direktor Bojan Veselinovič v sporočilu za javnost navedel, da je vodstvo STA-ja v skladu z veljavno zakonodajo storilo vse za izboljšanje likvidnosti, "saj bi se družba sicer znašla v insolventnosti, stečaj pa bi bil neizogiben".

Ob tem se je nadzornikom zahvalil "za izkazano zaupanje, saj je že na eni preteklih sej nadzorni svet sprejel sklep, s katerim je podprl vse takšne ukrepe vodstva". Mednje sodi tudi prodaja terjatve. STA je namreč našel kupca za enomesečno terjatev, "saj gre za kakovostno terjatev do države". STA bo "izredno ugoden diskont" pokril tudi s pomočjo zbranih donacijskih sredstev, pri čemer se je Veselinovič znova zahvalil vsem, ki so STA-ju namenili prostovoljne prispevke. Nadomestilo za opravljanje javne službe STA po poslovnem načrtu sicer znaša 169.000 evrov.

Ob tem je Veselinovič tudi spomnil na junijsko odločitev Okrožnega sodišča v Ljubljani, ki je sicer zavrnilo izdajo začasne odredbe za takojšnje plačilo sredstev, a v obrazložitvi ocenilo, da je sedmi protikoronski zakon zadostna podlaga za poravnavo obveznosti države do STA in da podpis pogodbe za to ni potreben.

"STA bo z vsem skupaj seznanil tudi ustanovitelja, saj je dve uri po današnji seji nadzornega sveta dobil dopis direktorja vladnega urada za komuniciranje Uroša Urbanije, ki je prosil za posredovanje dokumentacije o tem povsem legalnem poslu," je še zapisal Veselinovič.

Na skupščini STA-ja je konec junija sicer vlada Urošu Urbaniji, direktorju Ukoma, naložila, da STA-ju nakaže predujem 845.000 evrov za pričakovane izdatke pri opravljanju javne službe. Predujem se mora nakazati v treh dneh od dneva, ko direktor STA-ja pooblaščenim osebam Ukoma omogoči vpogled v zahtevano dokumentacijo in če STA do takrat z direktorjem Ukoma podpiše pogodbo o opravljanju javne službe za leto 2021 ter zagotovi javno dostopnost vsebin na spletnih straneh, ki ustrezajo storitvam javne službe iz zakona o STA-ju.

Direktor STA-ja Veselinovič je pozdravil sklep nadzornikov, ob tem pa opomnil, da družba denarja še vedno ni prejela, čeprav je od sprejetja sklepov vlade, ki predvidevajo nakazilo v treh dneh, minilo že 14 dni.

Nadzorni svet STA-ja znova pozval k plačilu

Nadzorni svet STA-ja se je seznanil z mesečnim poslovanjem družbe in ob tem pozval vladni urad za komuniciranje (Ukom), naj stori vse za nakazilo predujma za opravljeno javno službo STA v napovedanem znesku 845.000 evrov.

Gre za zakonsko obveznost ustanovitelja, so sporočili iz nadzornega sveta Slovenske tiskovne agencije (STA). Nadzorni svet sicer podpira prizadevanja tako STA-ja kot tudi vladnega urada za komuniciranje za usklajevanje odprtih vprašanj. A to ne more biti razlog za to, da bi se nadaljevala ustavitev financiranja javne službe STA-ja, so v sporočilu za javnost zapisali v nadzornem svetu.

Izbor novega direktorja

Kot so še sporočili, so začeli tudi postopek za izbor direktorja STA-ja za mandatno obdobje petih let, saj zdajšnjemu direktorju Bojanu Veselinoviču mandat poteče konec leta. Razpis za izbor direktorja bo 1. septembra objavljen na spletni strani STA-ja.