Foto: MMC RTV SLO/Miloš Ojdanić
Foto: MMC RTV SLO/Miloš Ojdanić

Izveden bo postopek izbire in imenovanja posebnega revizorja izmed pooblaščenih revizijskih družb. Imenovani revizor bo o ugotovitvah revizije pripravil pisno poročilo, so sporočili z vlade.

Omenjena odločitev vlade je bila sprejeta po ponedeljkovi skupščini STA-ja, ki je sklenila, da je direktor agencije Bojan Veselinovič pooblaščenim osebam Urada vlade za komuniciranje (Ukom) dolžan takoj omogočiti vpogled v podatke in informacije o notranji organizacijski in računovodsko-finančni strukturi izvajanja poslovnih procesov ter jim omogočiti vpogled v vso dokumentacijo o finančnem poslovanju od 28. junija 2011.

Sorodna novica Vlada Ukomu naložila plačilo 845.000 evrov in pregled STA-jeve dokumentacije

Vlada pa je direktorju Ukoma Urošu Urbaniji naložila, da STA-ju nakaže predujem v znesku 845.000 evrov za pričakovane izdatke pri opravljanju javne službe. Predujem se mora nakazati v treh dneh od dneva, ko direktor STA-ja pooblaščenim osebam Ukoma omogoči vpogled v zahtevano dokumentacijo in če STA do takrat z direktorjem Ukoma podpiše pogodbo o opravljanju javne službe za leto 2021 ter zagotovi javno dostopnost vsebin na spletnih straneh, ki ustrezajo storitvam javne službe iz zakona o STA-ju.

"Ko nam bo Ukom posredoval informacijo o tem, katere podatke o našem poslovanju v preteklem desetletju želi dobiti in na kakšen način, jim jih bomo posredovali. S tem nimamo nikakršnih težav, saj je naše poslovanje transparentno in sproti pregledovano od pooblaščenih revizorjev in z notranjimi revizijami. Vsakič se z letnim poročilom seznani tudi državni zbor," je v izjavi za javnost po skupščini medijem sporočil Veselinovič.

Sorodna novica Novinarske organizacije po misiji v Sloveniji: Sistematično vladno spodkopavanje medijev

DNS: Pogojevanje plačila javne službe s povečevanjem nadzora je izsiljevanje

Nad dogajanjem so še vedno zaskrbljeni v Društvu novinarjev Slovenije (DNS). Dodatno pogojevanje plačila javne službe STA-ju s povečevanjem nadzora direktorja Ukoma Uroša Urbanije nad poslovanjem agencije razumejo kot izsiljevanje. Opozarjajo tudi, da je STA, katere ustanoviteljica je že dokazala svoj sovražni odnos do javnega medija, v podrejenem položaju, zato je veliko vprašanje, kakšne nadaljnje in morda tudi nesprejemljive zahteve, bo pogodba vsebovala. STA naj bi tudi povečeval količino vsebin v prosti uporabi, ob čemer je po oceni DNS-ja posebej skrb vzbujajoča prosta uporaba fotografij, kar razvrednoti vrednost avtorskega dela fotoreporterjev.

Sicer pa je v soboto začela veljati vladna uredba o opravljanju javne službe Slovenske tiskovne agencije. Uredba določa, da mora STA v okviru javne službe objavljati povzetke novic v slovenskem jeziku, tako da so ti jasno ločeni od celotnih novic, ki jih agencija prodaja medijskim in drugim naročnikom, in brezplačno dostopni vsem pod enakimi pogoji.