30. obletnico objave prve novice so na STA-ju obeležili tudi s posebnim dogodkom. Foto: Youtube/STA
30. obletnico objave prve novice so na STA-ju obeležili tudi s posebnim dogodkom. Foto: Youtube/STA

Predsednik Borut Pahor bo STA v sredo odlikoval z redom za zasluge, in sicer za 30 let nenadomestljivega agencijskega poslanstva v medijskem prostoru in za pomembno vlogo v obdobju osamosvojitve Slovenije. STA je bil v sodni register vpisan 3. junija 1991, delovati pa je začel 20. junija 1991, le nekaj dni pred uradno razglasitvijo neodvisnosti Slovenije.

Na današnji dan pred 30 leti je agencija objavila prvo novico v slovenskem in angleškem jeziku. Tako je novonastala država dobila nacionalno tiskovno agencijo in z njo pomemben kanal komuniciranja, sprva predvsem s tujimi javnostmi. Pred tem je namreč v Sloveniji delovala le skupna jugoslovanska tiskovna agencija.

V podporo STA-ju je Društvo novinarjev Slovenije v začetku maja zagnalo donacijsko kampanjo Za obSTAnek, ki je naletela na širok odziv - doslej se je v podporo zbralo 271.800 evrov donacij. Foto: MMC RTV SLO/ Miloš Ojdanić
V podporo STA-ju je Društvo novinarjev Slovenije v začetku maja zagnalo donacijsko kampanjo Za obSTAnek, ki je naletela na širok odziv - doslej se je v podporo zbralo 271.800 evrov donacij. Foto: MMC RTV SLO/ Miloš Ojdanić

Od skromnih in zahtevnih začetkov med osamosvojitveno vojno se je STA v 30 letih razvil v sodoben medijski servis, ki dnevno slovenski in tuji javnosti zagotavlja tekstovne, radijske, fotografske in druge informativne vsebine. Dnevno STA, ki danes zaposluje več kot 80 novinarjev, fotografov in drugih sodelavcev, v povprečju objavi več kot 350 novic v slovenskem in angleškem jeziku.

Tako je v 30 letih STA ustvaril več kot 2,5 milijona novic in drugih tekstovnih vsebin v slovenskem in več kot 270 tisoč v angleškem jeziku. Objavil je okrog en milijon fotografij in več kot 130 tisoč tonskih posnetkov. Prav tako je objavil več kot 15 tisoč video posnetkov.
Kljub temu se agencija ob 30. obletnici bojuje za obstanek, saj ji vlada že več kot 170 dni ni izplačala z zakonom zagotovljenega nadomestila za javno službo.

Za premostitev kriznih časov zagnali tudi donacijsko kampanjo

Vlada je sicer nedavno sprejela uredbo o opravljanju javne službe STA-ja, a predstavniki zaposlenih na STA-ju ocenjujejo, da ta v ničemer ne rešuje ključnih vprašanj za obstanek in razvoj STA-ja. Da uredba nezakonito posega v avtonomijo agencije in je protiustavna, opozarjajo tudi v Sindikatu novinarjev Slovenije in Društvu novinarjev Slovenije.

Medtem je nazorni svet STA-ja pozval vlado, naj čim prej pregleda poslano dokumentacijo o poslovanju STA-ja, poda morebitne dodatne zahteve za podatke in vzpostavi financiranje javne službe STA-ja ter posledično zagotovi delovanje STA-ja kot gospodarske družbe.

V podporo STA-ju je sicer Društvo novinarjev Slovenije v začetku maja zagnalo donacijsko kampanjo Za obSTAnek, ki je naletela na širok odziv in v okviru katere se je do danes v podporo zbralo 271.800 evrov.

"Medijska svoboda je preveč pomembna, da bi se igrali z njo. STA je hrbtenica nacionalnega medijskega prostora in zato ključen dejavnik obveščanja najširše javnosti. Ob dejstvu, da so mediji v Sloveniji v finančno in razvojno zahtevnem položaju, je naša vloga še toliko pomembnejša. Tega se zavedajo tudi številni podporniki, ki so Slovenski tiskovni agenciji maja stopili v pomoč in s svojimi prispevki pomagali podaljšati upanje za naše preživetje. Vsem najlepša hvala," so zaposleni še poudarili v skupni izjavi, prebrani na popoldanski slovesnosti, ki jo je spremljal glasbeni program in video predstavitev.

Dogodek ob 30. obletnici STA-ja si lahko ogledate v videoposnetku spodaj.

30 let Slovenske tiskovne agencije