Foto:
Foto:
Plače novinarjev na nacionalki so pod slovenskim novinarskim povprečjem.

Po njegovih besedah se je izhodiščna plača v zavodu v istem obdobju povečala za 18,79 odstotka. S tem se je odzval na informacije, ki so jih mediji v zadnjem času objavili o njegovi plači.

Kot je pojasnil Štakul, je ob začetku svojega mandata 1. junija 2001, podpisal individualno pogodbo, v kateri je bila njegova osnovna neto plača brez dodatkov za minulo delo in stalnost ter brez nagrajevanja določena v znesku približno 560.000 tolarjev.

Plača generalnega direktorja 651.000 SIT
Povprečna bruto plača na RTV-ju je bila takrat skoraj 279.500 tolarjev. Od takrat do prvega januarja letos se je ob letnem usklajevanju v skladu z eskalacijsko lestvico izhodiščna plača v zavodu zvišala s 74.000 na 88.000 tolarjev, tako da je povprečna bruto plača nekaj več kot 343.000 oziroma 22,75 odstotka več. Osnovna neto plača generalnega direktorja je tako zdaj 651.000 tolarjev.

Štakul še piše, da je zaradi presežka odhodkov nad prihodki zavoda v minulem letu sprejel sklep, da se vsem zaposlenim z individualno pogodbo že januarja osnova za izračun plače zniža za šest odstotkov in se do preklica ne povečuje.

Novinarji ogorčeni nad izjavo Štakula
Sindikat novinarjev Radia Slovenija je z ogorčenjem sprejel izjavo Štakula za Odmeve. V oddaji je v zvezi s svojo plačo, ki jo je prejel marca 2003, izjavil, da so se plače zaposlenim na RTV Slovenija v zadnjih dveh letih zvišale za približno 20 odstotkov.

Globoko pod povprečjem
Po trditvah novinarjev se je plača na RTV-ju od januarja 2001 do marca 2003 zvišala za 13,95 odstotka, od januarja 2002 do januarja 2004 pa le za 9,5 odstotka. Pri tem je šlo izključno za usklajevanje plač z rastjo življenjskih stroškov. Plače novinarjev na RTV-ju naj bi bile celo za 30 do 40 odstotkov nižje od slovenskega novinarskega povprečja.

Sindikat zahteva pojasnila
Glede na ta dejstva sindikat od generalnega direktorja Štakula zahteva pojasnilo, od kod mu podatek o 20-odstotnem zvišanju plač. Če podatek ni resničen, naj ga javno prekliče. Če so se plače na RTV Slovenija v minulih dveh letih res povprečno povišale za 20 odstotkov pa naj Štakul javno razkrije, kdo v zavodu je z visokimi plačami tako dvignil povprečje na račun programskih delavcev.