Odbor za kulturo je razpravljal o padcu Slovenije na indeksu svobode tiska in pritiskov na novinarje. Na koncu je sprejel sklep, s katerim je ministrstvu za kulturo predlagal, da podrobno preuči razloge za padec Slovenije na omenjenem indeksu in pripravi ukrepe za izboljšanje stanja. Foto: MMC RTV SLO
Odbor za kulturo je razpravljal o padcu Slovenije na indeksu svobode tiska in pritiskov na novinarje. Na koncu je sprejel sklep, s katerim je ministrstvu za kulturo predlagal, da podrobno preuči razloge za padec Slovenije na omenjenem indeksu in pripravi ukrepe za izboljšanje stanja. Foto: MMC RTV SLO
Novinarji
Petek pravi, da poskuša vlada Boruta Pahorja 'kaznovati nekatere novinarje, predvsem pa jasno pokazati vsem drugim novinarjem, da so pripravljeni narediti vse, da bi se njihova podoba v javnosti prikazovala zgolj v lepi luči'. Foto: MMC RTV SLO

Zadnji raziskava Novinarjev brez meja kaže, da je Slovenija v zadnjem letu dni na lestvici svobode medijev s 30. zdrsnila na 37. mesto, ki si ga deli s Poljsko. Prehitele so jo celo nekatere afriške države, kot sta Namibija in Gana, pa tudi Makedonija. Tik za Slovenijo se je uvrstil BiH, slabše od Slovenije so se uvrstile tudi nekatere članice EU-ja, kot sta Francija, ki je na 43. mestu, in Italija na 49. mestu.

Ministrstvo opozorila jemlje resno
Direktor direktorata za medije Vojko Stopar je ob tem v imenu ministrstva za kulturo povedal, da opozorila mednarodnih novinarskih združenj in medijskih strokovnjakov o medijski svobodi pri nas na ministrstvu jemljejo zelo resno, zato tudi že pripravljajo spremembe medijske zakonodaje.

To od ministrstva zahteva tudi parlamentarni odbor, posebej se poslancem zdi pomembno, da se uredi transparentnost lastništva medijev.

Stanje se že nekaj let slabša
Nekateri poslanci SDS-a so v razpravi izrazili mnenje, da se je medijska svoboda pri nas v zadnjem letu poslabšala zaradi vlade Boruta Pahorja, Melita Župevc (SD) pa je nato opozorila, da je treba podatke gledati tudi nekoliko bolj nazaj. Leta 2005 je bila Slovenija na isti lestvici na 15., leta 2008 pa je končala na 30. mestu, je opozorila.

Razprava o razrešitvi odgovornega urednika STA-ja
Odbor je govoril tudi o zadnjih dogodkih v Slovenski tiskovni agenciji in pozval vlado, naj zagotovi statusne pogoje za izvajanje kakovostnega javnega servisa. Poslanec Miro Petek (SDS) je o razrešitvi in izredni odpovedi pogodbe o zaposlitvi odgovornemu uredniku STA-ja Borutu Mešku dejal, da je to eden najbolj grobih političnih posegov v medije v zadnjih letih. Še posebej zato, ker "Meško ni bil samo odstavljen z mesta odgovornega urednika, ampak mu je bilo tudi odpovedano delovno razmerje".

Direktor STA-ja Bojan Veselinovič je glede Meškove razrešitve na seji pojasnil, da je bil s funkcije razrešen tako v skladu z medijsko zakonodajo kot statutom STA-ja. Pogodbo o delovnem razmerju mu je, kot je dejal, odpovedal, ker Meško ni spisal programa uredniškega dela prilagajanja agencije spremenjenim razmeram na trgu. Ob tem je še dodal, da lahko Meško pravico poišče na sodišču, če meni, da mu je bila pogodba odpovedana nezakonito.

Andrej Aplenc iz Zavoda za oživitev civilne družbe je že predtem povedal, da se mu sama razrešitev ne zdi sporna, se mu pa zdi sporno, da se je Meška diskreditiralo in nato "vrglo na cesto". Predsednik Društva novinarjev Slovenije Grega Repovž je izpostavil, da je bil Meško na položaj odgovornega urednika imenovan brez podpore kolektiva, in dodal, da se jim zato v društvu Meškova razrešitev zdi "zelo v redu".