Stanovnik je kot slavnostni govornik spomnil, da je OF nastal z združitvijo krščanske, liberalne in komunistične struje. Foto: MMC RTV SLO/Ana Svenšek
Stanovnik je kot slavnostni govornik spomnil, da je OF nastal z združitvijo krščanske, liberalne in komunistične struje. Foto: MMC RTV SLO/Ana Svenšek
Proslava ob prazniku upora proti okupatorju v Ljubljani
Slovesnosti ob 27. aprilu so se udeležili tudi zdajšnji in nekdanji predsednik države, Danilo Türk in Milan Kučan, predsednik državnega sveta Blaž Kavčič, podpredsednica državnega zbora Renata Brunskole in ljubljanski župan Zoran Janković. Foto: MMC RTV SLO/Ana Svenšek
Proslava ob prazniku upora proti okupatorju v Ljubljani
Slovesnost, ki jo je organizirala Mestna občina Ljubljana, je napolnila Kongresni trg. Foto: MMC RTV SLO/Ana Svenšek

Danes se samo jemlje in se to imenuje varčevanje. Po vojni se je tudi jemalo, le da smo tedaj temu rekli nacionalizacija. Varčevanje mora biti prostovoljno.

Janez Stanovnik
Proslava ob prazniku boja proti okupatorju v Ljubljani
Na proslavi so nastopili orkester slovenske policije, Partizanski pevski zbor, recitator Darko Nikolovski in povezovalec Klemen Varl. Foto: MMC RTV SLO/Ana Svenšek

Sem pripadnik mlajše generacije, a vem, da bi brez vas zdaj tukaj govorili italijansko ali nemško. Hvala vam.

Darko Nikolovski
Množično obiskana proslava v Ljubljani
Kakšna je bila vloga OF?
Govor Janeza Stanovnika na proslavi v Ljubljani

Čeprav se je država proslavi ob dnevu upora proti okupatorju, ko se spominjamo ustanovitve Osvobodilne fronte, odpovedala, po državi vseeno poteka kar nekaj prireditev. V prestolnici je na Kongresnem trgu slovesnost organizirala Mestna občina Ljubljana. Zbralo se je zelo veliko ljudi.

Na govorniški oder pa je najprej stopil župan Zoran Janković, ki je pozdravil nekatere znane politične obraze (poleg slavnostnega govornika predsednika ZZB-ja NOB-ja Slovenije Janeza Stanovnika so prišli še predsednik države Danilo Türk, predsednik državnega sveta Blaž Kavčič, podpredsednica DZ-ja Renata Brunskole in nekdanji predsednik Milan Kučan ter Borut Pahor in več članov nekdanje vlade), nato pa dodal: "Pozdravil bi tudi predstavnike vlade, pa jih ne vidim." Množica se je na to odzvala z žvižgi. Ker Ljubljana danes gosti proslavo, je po besedah Jankovića "srečna, neodvisna, pokončna in ponosna".

V nagovoru se je dotaknil tudi aktualnega dogajanja in zatrdil, da ne soglaša s takimi varčevalnimi ukrepi, kot jih je ponudila vlada, saj ti uničujejo socialo, solidarnost, šolstvo, zdravstvo in kulturo pa tudi vrednote svetle zgodovine naroda. "Smrt vsem fašizmom, svoboda vsem narodom," je končal in požel odobravanje.

Zahvala tudi veteranom vojne za Slovenijo
Janez Stanovnik
je v svojem nagovoru zbrane spomnil na pomen upora skozi slovensko zgodovino - od kmečkih uporov in taborskega gibanja do upora med drugo svetovno vojno in končno najpomembnejšega dogodka, vojne za osamosvojitev Slovenije. Veteranom se je Stanovnik zahvalil še enkrat, ko je spomnil na 27. september 1989 ("ko smo zapisali v ustavo zlato pravilo") - na ta dan je Skupščina Socialistične republike Slovenije sprejela 81 dopolnil k slovenski ustavi iz leta 1974, s katerimi je znova izpostavila suverenost naroda in ljudstva v Sloveniji in postavila ustavne podlage za prehod v parlamentarno demokracijo. "Zlato pravilo slovenske suverenosti, pravico do slovenske samoodločbe, ki so jo naši bratje, veterani vojne za Slovenijo, tudi uresničili," je poudaril Stanovnik.

Ob tem je poudaril pomen ljudske demokracije - po njegovem mnenju samo strankarska demokracija, čeprav je potrebna, ni dovolj: "Demokracija rabi glas naroda, kakršen ste vi!"

"Po vojni se je jemalo, le da smo temu rekli nacionalizacija"
Predsednik zveze borcev NOB-ja se je dotaknil tudi gospodarske krize in neizogibnega varčevanja. Strinja se, da je treba varčevati, saj človek, ki je zadolžen, ni svoboden, narod, ki je prezadolžen, pa ni suveren. "Za vsako ceno moramo priti iz pasti dolga, vendar je vprašanje, kako." Varčevalni sveženj, ki ga je pripravila vlada, se po njegovem mnenju omejuje le na pot zmanjševanja izdatkov, ne pa tudi na povečevanju prihodkov in produktivnosti.

"Danes se samo jemlje in se to imenuje varčevanje. Po vojni se je tudi jemalo, le da smo tedaj temu rekli nacionalizacija." Ob tem je poudaril, da mora biti varčevanje vedno prostovoljno, in rahlo okrcal Zorana Jankovića: "Strinjam se, Zoki, s teboj. Moramo se odrekati. Ampak proporcionalno in pravično! Tisti, ki jim je sreča dala več, naj tudi doprinašajo več, tisti, ki imajo malo, naj v smislu socialne solidarnosti to tudi obdržijo." Načina varčevanja se je treba lotiti z dialogom. A ne dialogom gluhih, je še pridal.

Celoten posnetek govora Janeza Stanovnika si lahko ogledate v videoposnetku na desni strani.

Türk: Upor najbolj junaško dejanje v celotni zgodovini
Na proslavi je bil tudi predsednik države Danilo Türk. Sam je prepričan, da vlada ni ravnala modro, ker je za ta praznik odrekla državno proslavljanje. "A v množični udeležbi ljudi na ljubljanski proslavi je pomembno sporočilo, da je upor najbolj junaško dejanje v celotni zgodovini slovenskega naroda. Nič, kar se je zgodilo kasneje, ne more zasenčiti veličine narodnoosvobodilnega boja in upora med 2. svetovno vojno," je povedal ob koncu programa.

"Ko danes poskušamo reševati današnje probleme, moramo vedeti, da so korenine naše državnosti, naše samoodločbe, naše samobitnosti v tem uporu. Zato ga moramo vsi spoštovati, vzeti ta praznik resno, in kdor koli se iz tega praznika izključuje ali ga bojkotira, deli ta narod in ne dela dobro," je dodal.

Državne proslave ni, je pa več lokalnih
Letos se je vlada odločila, da tega dne v duhu varčevanja ne bomo praznovali z državno proslavo, kar je močno razburilo del slovenske javnosti. Predsednik Zveze združenj borcev za vrednote NOB-ja Slovenije Janez Stanovnik je namreč vladno potezo označil kot ideološko, poslanec SD-ja Samo Bevk pa je vlado pozval, naj o svoji odločitvi znova razmisli. Vlada mu je dan pred praznikom odgovorila, da je odločitev sprejela kot del varčevalnih ukrepov in da je bila odločitev zaradi časovne stiske sprejeta brez sodelovanja zainteresirane javnosti.

Kljub temu po državi poteka več proslav. Ob tej v Ljubljani so svojo slovesnost pripravili tudi na Ptuju. Na njej je imel nagovor predsednik Združenja borcev za vrednote NOB-ja Ptuj Milan Čuček, dogodek pa se je odvil pred upravno zgradbo Pokrajinskega muzeja Ptuj - Ormož. Tudi Mestna občina Koper in Združenje protifašistov, borcev za vrednote NOB-ja in veteranov Koper, sta pripravila praznovanje, na njem pa je imel nagovor rektor primorske univerze Dragan Marušič.

Še ena slovesnost bo, in to v soboto, 28. aprila, ob 15. uri. Mestna občina Novo mesto v sodelovanju z Združenjem borcev za vrednote NOB-ja Novo mesto in krajevnima organizacijama za vrednote NOB-ja Gabrje in Brusnice pripravlja prireditev, na kateri bo zbrane nagovoril Stanovnik. Prireditev bo pri Kulturnem domu v Gabrju.

Ustanovitev OF-a v Ljubljani
Osvobodilna fronta, s prvotnim imenom Protiimperialistična fronta, je bila ustanovljena leta 1941 v hiši kulturnika Josipa Vidmarja v Ljubljani, v noči na 27. april. Po nemškem napadu na Sovjetsko zvezo junija istega leta je organizacija tudi pozvala k oboroženemu uporu.

Danes se samo jemlje in se to imenuje varčevanje. Po vojni se je tudi jemalo, le da smo tedaj temu rekli nacionalizacija. Varčevanje mora biti prostovoljno.

Janez Stanovnik

Sem pripadnik mlajše generacije, a vem, da bi brez vas zdaj tukaj govorili italijansko ali nemško. Hvala vam.

Darko Nikolovski
Množično obiskana proslava v Ljubljani
Kakšna je bila vloga OF?
Govor Janeza Stanovnika na proslavi v Ljubljani