Janez Stanovnik je prepričan, da je Janković material za premierja države. Foto: Aleš Nanut
Janez Stanovnik je prepričan, da je Janković material za premierja države. Foto: Aleš Nanut
26 podpisov za Jankovića

»Razlog, da Jankoviću predlagamo, da razmisli naj kandidira, je položaj v katerem se je Slovenija znašla,« je v Odmevih pojasnil Stanovnik. Po njegovih besedah vse ankete kažejo, da obstaja velik del volilnega telesa, ki namerava abstinirati na volitvah in »ljudje želijo nove ljudi, ki bi reševali nacionalno ladjo«, pravi Stanovnik.


»Menimo, da bi bil človek, ki dobro pozna ekonomijo ni je s svojim delom pokazal, da to kar obljubi, tudi naredi, dober za mandatarja. O Jankoviću zato razmišljamo kot o bodočem predsedniku vlade,« pravi Stanovnik.

Poudaril je, da je predsednik republike Danilo Türk dejal, da bo dobro razmislil komu bo podelil mandat, »ustavni pravniki pa naj razrešijo kvadraturo kroga«. Dodal je, da se zavedajo, da se lahko zgodi, da bodo Ljubljančani morda rekli, da ne dajo svojega župana, na kar mora računati. »In ne sme priti pod ta udarec,« ocenjuje Stanovnik. Kako bo Janković to rešil, prepušča njemu.

Izgubljeni glasovi neparlamentarnim strankam
Na vprašanje kako vidi napovedi, da bo Jankovićeva kandidatura uničila levico, je odgovoril, da je njihov interes, da vse stranke dobijo čim več glasov. Izgubljeni glasovi so tisti, ki bodo šli strankam, ki ne bodo prišle v parlament.

»Vsi ki bodo prišli prek volilnega praga pa so dobrodošli in mandatar bo lahko sestavljal koalicijo le iz uspešnih strank. Zato energično agitiram,, vsi na volišče in volite poštene ljudi,« je dodal.

Pogovor se je dotaknil tudi cene t.i. Jankovićeve učinkovitosti. »Janković je napravil Stožice, ki so fantastična slika … Vi pa me sedaj sprašujete za dolar in cent. To so finančne konstrukcije, ampak objekt stoji. In štadion bo obstal, tudi, če bo en dolarček zmanjkal, ali pa ne,« je še sklenil in voditeljici hkrati položil na srce, naj ne išče le temnih »flekov«, ampak tudi svetle.

26 podpisov za Jankovića