Predsednik Zveze združenja borcev NOB Janez Stanovnik. Foto: BoBo
Predsednik Zveze združenja borcev NOB Janez Stanovnik. Foto: BoBo

Stopite pod prapore partizanstva, ki je enkrat že rešilo domovino in jo bo še enkrat.

Poziv Janeza Stanovnika mladim

Na Ljubljanskem gradu je bila slavnostna seja glavnega odbora Zveze združenja borcev za vrednote (ZZB) NOB Slovenije. Slavnostni govornik je bil predsednik ZZB NOB Janez Stanovnik, seje pa se je udeležila tudi ministrica za obrambo Ljubica Jelušič.

OF ena izmed naših "glavnih korenin"
"Tovariš Stanovnik", kot ga je napovedala povezovalka prireditve, je povedal, da je OF ena izmed naših "glavnih korenin". Po njegovih besedah je bila posledica spontane naravne erupcije patriotizma v slovenskem človeku. Poudaril je, da je bilo to, ko smo bili razkosani in na smrt obsojeni, vprašanje odločitve srca in ne racionalnega razmišljenja. Kot pravi, smo šli v odpor, ker smo morali iti, ker je to naše naravno in nacionalno bistvo velevalo. To naj bi se zgodilo brez ozira na ideološke ali drugačne opredelitve.

"29. oktobra smo praznovali dan prve slovenske države, ki je ni prinesla v življenje levica, ampak desnica, in vendar je bil naš prvi korak, da smo z demonstracijo miru in tišine sovražniku dokazali, da smo kot narod enotni in se ne bomo delili po ideoloških razlikah. Skupaj so stopili predstavniki osnovnih svetovnonazorskih pogledov - kristjani, liberalci, komunisti, kulturniki - in se odločili za upor," je dejal.


"OF je načrtno gradila slovensko državnost"
Prepričan je, da je bila odlika OF, ki jo je po njegovem organizacijsko in idejno vodila Komunistična stranka Slovenije, da je organizirala ta odpor in ga uspešno vodila. "OF je v štiriletni borbi načrtno gradila slovensko državnost. Kajti v osnovni program temeljnih točk je napisala, da se bo borila za združeno Slovenijo, za ljudsko demokracijo, za samooodločbo slovenskega naroda in da bo zgradila slovensko narodno vojsko, ki bo hrbtenica slovenske države," je dodal.

Povedal je, da nam je v narodnoosvobodilnem boju uspelo zgraditi svojo državo, ki smo jo sistematično gradili. Ob tem je poudaril, da je OF v Sloveniji dobrovoljno pobrala več davka kot okupacijska oblast z vsem svojim represivnim aparatom.

Na Stanovnikove besede so se že odzvali v podmladkih SDS-a in NSi-ja. "Janezu Stanovniku odločno sporočamo, da mladi nočemo in ne želimo stopiti pod prapor OF. Sloveniji bo nadvse bolje, če se v prihodnje ne bo ukvarjala s polpreteklo zgodovino, kot to počneta Janez Stanovnik in njegova zveza borcev. Slovenci smo bili vedno uporen narod. Na podlagi te upornosti smo se leta 1991 tudi osamosvojili. Mlade lahko danes združuje osamosvojitev Slovenije, ki je največja vrednota, in ne prapori partizanstva. Mladi moramo stopiti pod prapore osamosvojitve Slovenije," so zapisali v Mladi Sloveniji, podmladku NSi-ja.
V Slovenski demokratski mladini so ogorčeni nad nedržavotvornimi in razdiralnimi izjavami Janeza Stanovnika, ki želi po njihovem mnenju s preteklostjo neobremenjene mlade zopet deliti, čeprav naj bi bil praznik dneva upora proti okupatorju dan enotnosti tudi med mladimi. "V SDM-ju si želimo, da bi se mladi predvsem združevali za skupno dobro, glede zgodovine pa se ozirali predvsem na čase, v katerih smo bili enotni in povezani (npr. obdobje osamosvojitve Slovenije)," zatrjujejo.

"Domobranci poskušali uničiti geslo Kočevskega zbora"
"OF je bila narodna organizacija, ki se je borila za slovensko samostojnost in istočasno nasprotovala kolaborantom, ki so legli na kolena pred okupatorjem," je zatrdil. Dejal je še, da so na Kočevskem zboru nad prizorišče napisali Cankarjevo geslo "Narod si bo pisal sodbo sam", domobranci pa naj bi z mitraljezi poskušali uničiti ta napis, ki je kljub temu ostal do danes, s tem pa "tudi njihova sramota".

Poudaril je tudi, da OF ni le osvobodila naroda, temveč je izvedla tudi kulturno revolucijo, za katero naj bi Ivan Cankar rekel, da ni svobode kulture, če ni politične in ekonomske svobode v narodu.

"NOB nas je rešil s svojimi vrednotami in načeli"
Stanovnik je za rešitev iz krize, v kateri je država, predsednika republike Danila Türka prosil, naj povabi v svoj krog ugledne ljudi, ki bi mu odkrito povedali svoja mnenja in mu predlagali poti za izhod iz krize. Hkrati je tudi apeliral na "mladi rod, na študente in mlade ljudi, da se pridružijo Zvezi borcev za vrednote NOB, ki nas je rešila v narodnoosvobodilni borbi".

"V tako težki situaciji nas je rešila s svojimi vrednotami in s svojimi načeli. Jaz nimam česa izgubiti. Moji dnevi so šteti, zato verjemite, da nimam nikakršnega osebnega interesa in ambicije, ampak edino željo, ki prevzema vse nas, da bi bilo naši deželi bolje. Zato kličem mladi generaciji: Stopite pod prapore partizanstva, ki je enkrat že rešilo domovino in jo bo še enkrat," se je glasil njegov poziv mladim ob koncu govora.

Novo vročo razpravo je sprožil ponedeljkov govor predsednika Zveze združenj borcev NOB Janeza Stanovnika na Pohorju, v katerem je ostro napadel najglasnejše nasprotnike upodobitve komandanta Franca Rozmana - Staneta na spominskem kovancu. Napadel je evropskega poslanca Milana Zvera, ki je o izdaji kovanca s podobo obvestil Evropski parlament, in to potezo označil za neprimerno gesto. "Da se v tistem trenutku pojavi nekdo, neka zverina v Evropskem parlamentu, ki si upa blatiti našega komandanta. /.../ Evangelist Matej je napisal za farizeje, ki eno govorijo, drugo pa delajo: vi ste kot pobeljeni grobovi, na zunaj ste beli, navznoter pa smrdite!"

Odziv SDS-a je bil oster: "Takšna zloraba proslav pred prihajajočim praznikom je nedržavotvorna, saj je praznik med drugim namenjen tudi enotnosti, ki smo jo Slovenci dosegli v času slovenske pomladi, v času plebiscita za samostojno Slovenijo in v času vojne za Slovenijo. Bolj bomo poudarjali ta čas, manj bo prostora za nesmiselne in škodljive stare delitve in ločevanje, ki jih vedno znova podpihuje ravno Stanovnik."

A Stanovnik pri svoji izjavi vztraja. "Kdor ti komandanta napade, zasluži napad nazaj. Bilo je vrženo blato, bila je uporabljena beseda zločin in uporabit tako besedo za komandanta OF zasluži temu primeren odgovor in jaz sem ga dal. Pa če bo treba, ga bom še danes," je dejal Stanovnik.
Delitve na naše in vaše torej kljub prazniku žal ostajajo del naše tradicije, prispevek za TV Dnevnik končuje Gregor Drnovšek.

Janković tovarišem in tovarišicam: Na mnoga leta, OF
Na prireditvi je spregovoril tudi ljubljanski župan Zoran Janković. "Tovarišicam in tovarišem" in "vsem tistim, ki mislimo podobno," je s pozdravnim nagovorom izrekel dobrodošlico. "Vsa ta sprava in skupna pot, ki je nujna za nas, ne pomeni, da bomo zgodovino pozabili in da bomo pozabili vas, ki ste nam dali svobodo," je poudaril, svoj govor pa sklenil z besedami: "Na mnoga leta, OF."

Stopite pod prapore partizanstva, ki je enkrat že rešilo domovino in jo bo še enkrat.

Poziv Janeza Stanovnika mladim