Stanovnik je med drugim dejal, da natančnejših podatkov o storilcih pobojev ne pozna. Foto: MMC RTV SLO
Stanovnik je med drugim dejal, da natančnejših podatkov o storilcih pobojev ne pozna. Foto: MMC RTV SLO
Kot meni Stanovnik, je nesmiselno vsevprek obtoževati partizane. Foto: RTV SLO
Stanovnik in Drobnič o pobojih

Stanovnik je tako zatrdil, da so bila hudodelstva očitno izvršena v okviru t. i. vojske državne varnosti, ki je bila v sestavi Jugoslovanske armade, podrejena pa je bila vrhovnemu štabu. Dogajala so se torej pod taktirko Josipa Broza - Tita. Na vprašanje, kdo točno bi lahko bili storilci, pa je odvrnil, da sam o tem ve veliko manj od tistih, ki zadevo raziskujejo. Sam naj ne bi bil med povojnimi poboji v Sloveniji, prav tako se "s to stvarjo nisem posebej ukvarjal, tako da enot ne bi mogel identificirati".

Ob tem je dodal, da je bil ob odkritjih v Hudi Jami zgrožen enako kot vsa slovenska javnost. Poleg tega je Zveza borcev, katere predsednik je, podprla identificiranje masovnih grobišč, pieteten pokop žrtev pobojev, in da se "svojcem omogoči, da pokopljejo posmrtne ostanke svojih prednikov".

Partizanske enote ob koncu vojne razpuščene
"Kako bi se to izvršilo v okviru partizanskih enot? Partizanske enote so bile s koncem vojne razpuščene," je še dejal Stanovnik. Partizani, je nadaljeval, "so bili - kolikor jih je optiralo za to, da bodo ostali v vojski - potem vključeni v Jugoslovansko armado, ki je bila regularna armada".

Poveljniški kader Jugoslovanske armade je imel partizansko preteklost, večino vojske pa so sestavljali mobiliziranci, je poudaril in dodal, da ne trdi, da so mobiliziranci vršili zločine v Laškem.

Na vprašanje, ali je za poboje odgovoren Tito, je Stanovnik odgovoril, da "nikjer na svetu ni vojske, kjer bi se lahko eno tako masovno pobijanje zgodilo brez vedenja vrhovnega vodstva".

Drobnič: Tito tudi Stanovnikov komandant
Nasprotno pa nekdanji generalni državni tožilec Anton Drobnič zatrjuje, da so storilci povojnih pobojev slovenski partizani, ki so jih vodili komunisti. Po besedah Drobniča odkritja dokazujejo, da je od leta 1941 do 1945 šlo za totalitaren boljševiški komunizem, ki je napadel slovenski narod in ga deloma pokončal. Janezu Stanovniku, ki je dejal, da je poboje izvedla Jugoslovanska armada in ne partizani, pa odgovoarja, naj se ne spreneveda.

Kot je še dejal nekdanji vodja tožilcev, je Jugoslovanska armada nastala iz slovenskih in drugih jugoslovanskih partizanov, ki jih je vodila komunistična partija. Na vprašanje, kako komentira Stanovnikovo izjavo, da so se poboji dogajali pod poveljstvom Josipa Broza - Tita, je Drobnič odgovoril, da je bil Tito tudi Stanovnikov komandant. Stanovnik pa naj bi po njegovih besedah poskušal prikriti resnico, ki pravkar prihaja na dan.

E. S.

Stanovnik in Drobnič o pobojih