Foto:
Foto:

Poročilo o Sloveniji zajema le tri strani besedila, kar je najmanj doslej. V začetku pravi, da ustava zagotavlja verske svoboščine, kar vlada načeloma spoštuje, sicer pa se poročilo od lanskega ne razlikuje veliko.

Ameriško poročilo omenja primer Amele Djogić, soproge Muftija Osmana Djogića, ki je bila aretirana, ker policajem ni pokazala ustreznih dokumentov. Američani prav tako pozorno spremljajo dogajanje okrog predvidene gradnje džamije v Ljubljani.

Freedom house: Slovenija med najsvobodnejšimi
Ameriška organizacija Freedom house je Slovenijo uvrstila med najsvobodnejše države na svetu. Nevladna organizacija za varstvo človekovih pravic je ugotovila, da naj bi Slovenci uživali vse pravice, ki jih je mogoče našteti. Položaj Slovenije naj bi se izboljšal predvsem zaradi prilagajanja domače zakonodaje standardom EU-ja.

Med pomanjkljivostmi so omenjeni zapleti okrog gradnje mošeje v Ljubljani, odnos organov pregona do Romov in pripadnikov narodov iz nekdanje Jugoslavije. Organizacija še ocenjuje, da ženske v Sloveniji uživajo enake pravice kot moški.