Počivavškova skupina med drugim zahteva dvig plač. Foto: BoBo/Borut Živulović
Počivavškova skupina med drugim zahteva dvig plač. Foto: BoBo/Borut Živulović
Branimir Štrukelj, Peter Pogačar in Jakob Počivavšek
Tokrat na strani vlade stoji Peter Pogačar. Foto: BoBo

Vladna pogajalska skupina, ki se je s tremi pogajalskimi skupinami ločeno sestala v ponedeljek, je v torek najprej nadaljevala pogajanja s predstavniki Sindikata vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (Sviz).

Ne na sindikalni ne na vladni strani vsebine ne želijo razkrivati, po neuradnih informacijah pa se je sindikalna stran danes nekoliko približala vladni. Pogajanja bodo nadaljevali v petek. Glavni tajnik Sviza Branimir Štrukelj je sicer pred današnjim srečanjem zatrdil, da je na obeh straneh pripravljenost, da pridejo do rezultatov, a sama dejstva tega še ne potrjujejo.

Z dosedanjim potekom pogajanj se bo v sredo seznanil tudi glavni stavkovni odbor Sviza, ki bo na seji tudi opredelil način izvedbe stavke v vzgoji in izobraževanju, ki je napovedana za 4., 5. in 6. december. V skladu s sklepom z oktobrske izredne seje predsedstva sindikalne konference kulturnih organizacij Sviza bo glavni stavkovni odbor na seji odločal še o pozivu zaposlenih v kulturi k razglasitvi stavke in pridružitvi napovedanim stavkovnim aktivnostim.

Omenjeno stavko bi sicer lahko preprečila parafa dogovora z vladno stranjo, če bo ta pravočasna. V Svizu morajo namreč odločitev za izstop iz stavke sprejeti zaposleni, ki o tem glasujejo, za kar pa potrebujejo čas.

Pogačar za enovita pogajanja
Tudi vodja vladne pogajalske skupine Peter Pogačar o vsebini pogajanj javno ni želel govoriti, je pa znova poudaril, da zahteva sindikatov po ločenih pogajanjih podaljšuje pogajalski proces, saj se morajo o istih stvareh pogajati tako rekoč zaporedoma. Po njegovih besedah ta teden pogajanja potekajo ločeno, si pa na vladni strani želijo in upajo, da bi pozneje vendarle zopet skupaj sedli za mizo.

Kot je poudaril Pogačar, si želijo pogajanja čim hitreje končati, da preprečijo stavko, da je državljani ne bi občutili. "Ne nazadnje stavka javnega sektorja pomeni stavko javnega servisa vseh državljanov," je pojasnil.

Počivavšek: Pričakujemo vladni predlog
Stavko so za začetek decembra napovedali tudi v drugih stavkovnih skupinah, denimo v koordinaciji stavkovnih odborov pod vodstvom Jakoba Počivavška, ki se z vladno stranjo srečuje zdaj. Počivavšek je v izjavi za medije pred srečanjem pojasnil, da so v fazi izmenjevanja predlogov, da so sami svoj predlog podali v ponedeljek, danes pa pričakujejo vladni predlog.

O vsebini Počivavšek ni želel govoriti. Po neuradnih informacijah pa so bili do današnjega srečanja med drugim neusklajeni glede zvišanj plačnih razredov v okviru odprave anomalij, glede povišanja dodatkov za nočno, nedeljsko in praznično delo ter glede predloga višine odpravnine ob upokojitvi in jubilejne nagrade za 40 let delovne dobe. Prav tako niso bili usklajeni glede odprave še preostalih varčevalnih ukrepov v javnem sektorju, med katerimi je tudi 8-odstotna vrnitev znižanja plačne lestvice.

S predstavniki zdravstvenih sindikatov, ki sta prav tako napovedala stavko za začetek decembra, bodo v ponedeljek prekinjena pogajanja nadaljevali v petek, s predstavniki policijskih sindikatov, s katerimi se je vlada ločeno srečala že v oktobru, pa se ponovno sestanejo v sredo. Policisti sicer stavko nadaljujejo od 1. oktobra.