Gneča pred RTV Slovenija med opozorilno stavko. Foto: MMC RTV SLO/Gregor Valenčič
Gneča pred RTV Slovenija med opozorilno stavko. Foto: MMC RTV SLO/Gregor Valenčič

"Generalno vodstvo stavkovnega odbora ugotavlja, da stavkovne zahteve niso bile izpolnjene, zato ni razloga za preklic stavke. Generalno vodstvo stavkovnega odbora tako stavko lahko aktivira kadar koli. O nadaljnjih stavkovnih aktivnostih bo odločalo sproti, glede na uspešnost pogajalskega procesa o naših stavkovnih zahtevah," je na novinarski konferenci poudarila Helena Milinković.

Kot je pojasnila, se je v petek pogajalska skupina novinarskih sindikatov z generalnim direktorjem RTV Slovenija Andrejem Grahom Whatmoughom sestala tretjič. Takrat so končno podpisali poslovnik o stavkovnih zahtevah. "Poslovnik je zdaj uradna podlaga za začetek pogajanj o konkretnih stavkovnih zahtevah." Prvi krog pogajanj se bo začel v petek, 3. junija, in sicer o glavni stavkovni zahtevi: zagotavljanju novinarske in uredniške avtonomije.

Alenka Potočnik, predsednica Sindikata novinarjev Slovenije, je poudarila, da imajo stavkajoči na RTV Slovenija široko podporo v sindikalni, civilni in strokovni javnosti. Avtonomija in neodvisnost sta temelj za to, da se lahko naknadno pogovarjamo tudi o ustreznem plačilu, izobraževanju in drugih stavkovnih zahtevah. "Prvi odziv vodstva ni bil tak, da bi nam dal vedeti, da bodo pogajanja lahka. Pravzaprav težav in razlogov za stavko generalni direktor sploh ne vidi."

Tudi Ksenja Horvat, vodja pogajalske skupine na sindikalni strani, je dejala, da bo vodstvo RTV-ja očitno trd pogajalec. Na kar treh dosedanjih skupnih sestankih z vodstvom so se namreč pogajali le o poslovniku. "A tudi sami bomo pokazali, da glede naših osnovnih zahtev, ki bodo zadeva prvih petkovih pogajanj o zagotavljanju institucionalne, novinarske in uredniške avtonomije, ne bomo popuščali. Tu ne moremo popuščati."

Med stavkovnimi zahtevami Koordinacije novinarskih sindikatov RTV Slovenija so novinarska, uredniška in institucionalna avtonomija, vzpostavitev socialnega dialoga, dogovor o kadrovski politiki in pogajanja o dvigu najnižjih plač v zavodu.

Konfederacija novinarskih sindikatov: spremembe statuta so škodljive

Helena Milinković je spomnila, da je v sredo nadzorni svet RTV-ja potrdil spremembe statuta, ki so po mnenju konfederacije novinarskih sindikatov zelo škodljive. Na Televiziji Slovenija je tako informativni program razdeljen na dva dela – na informativni program prvega in drugega programa. "Ta delitev je informativni program televizije kadrovsko in finančno izčrpala. Zaradi netransparentnega nastajanja vzporednega informativnega programa pa je v uredništvu zavladala negotovost. Sedem zaposlenih je zaradi pritiskov in negotovosti dalo odpoved."

Po njenih besedah še vedno niso dobili odgovora, kdo je odgovoren za uvedbo nove informativne oddaje na drugem televizijskem programu Panorama, katere začetek je po večkratnih prestavitvah napovedan za danes zvečer. Prav tako po njenih navedbah ni jasno, koliko sredstev je bilo vloženih v pripravo te oddaje.

Sorodna novica Po sprejetih spremembah statuta RTV SLO se televizijski informativni program deli na dve enoti

S spremembo statuta se uvaja tudi uredniško-producentska enota MMC, ki jo vodi in usklajuje odgovorni urednik. Odgovornega urednika Multimedijskega centra bo imenoval in razreševal generalni direktor na predlog direktorjev Radia in Televizije Slovenija. Če direktorja Radia in Televizije niti po poteku 30 dni od začetka usklajevanja ne bosta pripravila usklajenega predloga, bosta imela pravico predlagati v imenovanje vsak svojega kandidata, ki ga bo, kot rečeno, nato izbral generalni direktor.

"Obstaja tveganje, da bo, tako kot smo bili temu priča pri imenovanju odgovorne urednice informativnega programa TV Slovenija, mimo uredništva in mimo mnenj direktorja Radia in Televizije odgovornega urednika MMC-ja imenoval generalni direktor sam," je opozorila Helena Milinković.

Odstop vodstva?

Če zahteve v pogajanjih, ki so jih sindikati in vodstvo začrtali v petek, ko so dorekli poslovnik, ne bodo izpolnjene, še vedno vztrajajo pri zahtevi za odstop ne le generalnega direktorja RTV-ja Andreja Graha Whatmougha, ampak tudi odgovorne urednice informativnega programa nacionalne televizije Jadranke Rebernik, v. d. urednika uredništva za nove medije v Multimedijskem centru (MMC) Igorja Pirkoviča in predsednika programskega sveta zavoda Petra Gregorčiča.

Ksenja Horvat, vodja sindikalne pogajalske skupine, Alenka Potočnik, predsednica Sindikata novinarjev Slovenije, Helena Milinkovič, predsednica Koordinacije novinarskih sindikatov RTV Slovenija. Foto: BoBo
Ksenja Horvat, vodja sindikalne pogajalske skupine, Alenka Potočnik, predsednica Sindikata novinarjev Slovenije, Helena Milinkovič, predsednica Koordinacije novinarskih sindikatov RTV Slovenija. Foto: BoBo

V koordinaciji poudarjajo, da so novinarji tarča političnega obračunavanja. Nasprotujejo tudi posegom v uredniške odločitve in programsko shemo. Opozorilno so stavkali 23. maja, pogajalski proces se je začel 20. maja.

Nesoglasja med novinarji in vodstvom zavoda so se začela kmalu po tistem, ko je Grah Whatmough aprila lani prevzel vodenje zavoda. Najprej je poleti razrešil direktorico Televizije Slovenija Natalijo Gorščak, zaradi predvidenega krčenja televizijskega informativnega programa, po osnutku programsko-produkcijskega načrta za leto 2022 pa je jeseni odstopila odgovorna urednica informativnega programa na nacionalni televiziji Manica Janežič Ambrožič.

Veliko jeze je med novinarji vzbudila postavitev Rebernikove za naslednico Manice Janežič Ambrožič, saj so večinsko podprli drugega kandidata. Imenovanje Pirkoviča za v. d. urednika uredništva za nove medije v MMC-ju pa so razumeli kot način za uvedbo predvolilnega poročanja portala v korist SDS-a.

Novinarski sindikati na RTV Slovenija bodo zaostrili stavko