Generalno vodstvo stavkovnega odbora Koordinacije novinarskih sindikatov RTV-ja je sprejelo sklep, da se stavka, napovedana za 4. april, izvede, saj pogoji za njeno ustavitev niso izpolnjeni. Sindikati z vodstvom nadaljujejo intenzivna pogajanja za sklenitev stavkovnega sporazuma. Foto: BoBo
Generalno vodstvo stavkovnega odbora Koordinacije novinarskih sindikatov RTV-ja je sprejelo sklep, da se stavka, napovedana za 4. april, izvede, saj pogoji za njeno ustavitev niso izpolnjeni. Sindikati z vodstvom nadaljujejo intenzivna pogajanja za sklenitev stavkovnega sporazuma. Foto: BoBo

V Koordinaciji novinarskih sindikatov RTV Slovenija so se za novo zaostritev stavkovnih dejavnosti s prekinitvijo dela odločili, ker razlogi za preklic stavke še vedno niso izpolnjeni. Hkrati stavko zaostrujejo zaradi dveh nedavnih razsodb, ki sta opozorili na nezakonito imenovanje direktorja RTV Slovenija Andreja Graha Whatmougha (trenutno vršilec dolžnosti) in na nezakonito razrešitev nekdanje direktorice Televizije Slovenija Natalije Gorščak. Sodišče je z odločitvama po mnenju koordinacije sindikatov le potrdilo nezakonito in neprofesionalno delovanje vodstva RTV Slovenija, na kar novinarski sindikati že ves čas opozarjajo.

Zaposleni, ki se bodo odločili za pridružitev stavki, bodo s prekinitvijo dela stavkali na delovnih mestih. Predstavniki stavkajočih so z vodstvom RTV Slovenija podpisali sporazum o zagotovitvi minimuma delovnega procesa. Obvezani so sporočati informacije, ki so pomembne za življenje ljudi in skupnosti.

Napovedana sta tudi dva shoda pred RTV Slovenija. Prvič se bodo stavkajoči zbrali ob 12. uri. Drugi shod, na katerega vabijo tudi podpornike stavkajočih, se bo začel ob 17. uri.

"Uničuje se ugled javnega servisa"

"Poglablja se pritisk na novinarsko avtonomijo, nadaljujejo in stopnjujejo se samovoljni in nestrokovni posegi v program in vsebine, kršijo se programski in profesionalni standardi, nadaljuje se netransparentno kadrovanje, medij se finančno izčrpava, uničuje se ugled javnega servisa, razmere za delo na RTV se slabšajo, vedno bolj je ogrožen javni interes," so zapisali v koordinaciji in dodali, da prav zaradi teh razlogov novinarski sindikati v stavkovnih zahtevah ne popuščajo.

Koordinacija novinarskih sindikatov na RTV-ju je med zahtevami sicer navedla profesionalno, strokovno in etično odločanje, odstop "nezakonitega vodstva", spoštljiv odnos nadrejenih ter dostojne in varne delovne razmere skupaj z dostojnim plačilom za vse zaposlene na RTV Slovenija.

"S poslabšanjem delovnih razmer se soočamo vsi zaposleni, delo in ustvarjalci smo vse manj cenjeni, zaradi neprofesionalnih potez vodstva in padca ugleda javnemu zavodu pa postajamo tarče nezadovoljstva javnosti tudi zaposleni. Vodstvo RTV-ja se odgovornostim izogiba, pri protipravnih, nezakonitih in neprofesionalnih ravnanjih pa ga podpirata programski in nadzorni svet," opozarjajo.

Kot vrhunec rušenja profesionalnih standardov navajajo nestrokovne in sporne programske odločitve v. d. direktorja Televizije Slovenija Uroša Urbanije, ki "ignorira strokovno presojo zaposlenih".

Spomnili pa so tudi na po njihovem mnenju pravno sporni aneks h kolektivni pogodbi javnega zavoda, ki ga je vodstvo RTV-ja decembra lani podpisalo z drugima reprezentativnima sindikatoma. Aneks je sicer popravil nekatere plačne krivice, a je izpustil najslabše plačane zaposlene, sedanjemu vodstvu, ki je na svojih položajih očitno nezakonito, pa zagotovil zlata padala v obliki visokih odpravnin.

"Podpisniki so s tem privolili v očitno plačno diskriminacijo in osebne koristi posameznikov. Novinarski sindikati smo zaradi kritičnega opozarjanja na nepravilnosti, na protipravne poteze vodstva in namerno finančno izčrpavanje javnega medija izključeni iz socialnega dialoga, naši člani so diskriminirani in šikanirani," so še poudarili.

Vodstvo RTV Slovenija meni, da večjih sprememb v programu med stavko ne bo

Vodstvo RTV Slovenija je v sporočilu za javnost izrazilo obžalovanje, da predstavniki novinarskega sindikata niso bili pripravljeni skleniti stavkovnega sporazuma. V torek, 4. aprila, bodo tako po njihovih navedbah zaradi stavke nekoliko prilagojene programske vsebine in sheme, "za kar se uporabnikom programskih vsebin iskreno opravičujejo".

Hkrati je vodstvo prepričano, da spremembe gledalcev ne bodo bistveno zmotile. Kot so zapisali, se številni ustvarjalci za stavko niso odločili. "Vsem zaposlenim, ki se za stavko niso odločili, se zahvaljujemo."

Dodali so, da stavke ne bodo ovirali, in opozorili, da hkrati stavkajoči ne smejo ovirati dela nestavkajočih. "Vodstvo RTV Slovenija si bo še naprej prizadevalo za dialog z novinarskim sindikatom in bo storilo vse, da bi prišlo do sklenitve stavkovnega dogovora," so še zapisali.