Foto: BoBo
Foto: BoBo

Vodstvo Sindikata poklicnih gasilcev Slovenije (SPGS) je obravnavalo stanje stavkovnih zavez vlade in MORS-a glede sklenitve normativnega dela kolektivne pogodbe za dejavnost poklicnega gasilstva in uveljavitve položajnega dodatka. Rok za zaključek postopkov se je iztekel že pred skoraj dvema oz. tremi leti (kolektivna pogodba 30. 9. 2019; položajni dodatek 1. 9. 2018).

Sorodna novica Sindikat poklicnih gasilcev: Zavajanja in laži ministra Tonina

"Kljub našim večmesečnim prizadevanjem, da bi se postopki za uveljavitev stavkovnih zavez po odstopu prejšnje vlade intenzivno nadaljevali z novo vladno zasedbo, se ti zaradi popolne ignorance ministra za obrambo Mateja Tonina sploh ne začnejo. Odnos pristojnih z ministrom Toninom na čelu se ni spremenil niti po našem zadnjem (in do danes edinem) srečanju s predstavniki ministrstva za obrambo, 3. 3. 2021, ko smo bili zaprošeni, da jih še enkrat seznanimo z našimi zahtevami, ki izhajajo iz njihovih stavkovnih zavez!?" so zapisali.

Kot še navajajo v sindikatu, so jih z zahtevami še enkrat seznanili in pozvali k nadaljevanju pogajanj.

"Ker od ministrstva za obrambo ni bilo nikakršnega premika, na omenjeni dopis/poziv pa po več kot dveh mesecih nismo prejeli niti odgovora," je predsedstvo SPGS-ja sprejelo sklep o zaostritvi sindikalnih dejavnosti, vključno s pripravo na izvedbo stavke, so navedli v sporočilu za javnost in dodali, da ostro obsojajo "ravnanja pristojnega ministra Mateja Tonina, ki s popolno ignoranco podpisanih stavkovnih zavez ministrstva za obrambo ter zavračanjem socialnega dialoga škoduje neposredno slovenskim poklicnim gasilcem".

Zapleti z imenovanjem vodje pogajalske skupine

Na ministrstvu za obrambo so se na opozorila sindikata poklicnih gasilcev odzvali, da so po zadnjem srečanju s predstavniki SPGS-ja v marcu "zelo resno pristopili k pripravam za nadaljevanje pogajanj za sklenitev normativnega dela kolektivne pogodbe za dejavnost poklicnega gasilstva in zakonske dopolnitve pravice do položajnega dodatka za poklicne gasilce".

"Pogajalsko skupino smo dopolnili tako, da so vanjo vključeni vsi legitimni predstavniki slovenskega gasilstva kot tudi dejanski delodajalci, to so predstavniki občin. Skladno z zakonom o gasilstvu sta Združenje slovenskih poklicnih gasilcev in Gasilska zveza Slovenije tisti krovni organizaciji na področju gasilstva v Sloveniji, ki sta poleg ustanoviteljev – občin ključni za sooblikovanje in sprejemanje odločitev v zvezi z zahtevami SPGS-ja," so navedli.

Na MORS-u dodajajo, da je za pogajanja ključno imenovanje pogajalske skupine in da je vlada 28. aprila že imenovala pogajalsko skupino.

Zaradi zamenjave državnega sekretarja na ministrstvu za obrambo je MORS vladi posredoval predlog spremembe sestave pogajalske skupine, s katerim bi za vodjo pogajalcev imenovali novega državnega sekretarja Janeza Žaklja. "Takoj ko bo sprememba pogajalske skupine potrjena pri vladi, bomo v najkrajšem mogočem času pogajanja nadaljevali," so še sporočili iz Morsa.