Foto: BoBo
Foto: BoBo

Obrambni minister Matej Tonin je večkrat zatrdil, da še posebej dobro sodeluje z gasilci in da je se že večkrat sešel z različnimi gasilskimi organizacijami in združenji ter da so slovenskim gasilcem v času epidemije zagotovili številna finančna in materialna sredstva.

Vendar se mu je uspelo zaplesti v oster spor s Sindikatom poklicnih gasilcev Slovenije (SPGS), ki ministru Toninu očita zavajanje, sprenevedanje in tudi neresnične izjave. V torek se je sindikat poklicnih gasilcev odzval na izjave obrambnega ministra Mateja Tonina glede sindikalnih želja po srečanju z njim.

"Zaplet je nastal, ker se je sindikat gasilcev želel dobiti izključno z menoj, čeprav smo znotraj naše ekipe dogovorjeni, da se državna sekretarja dobivata s sindikati. Državni sekretar je sporočil, da bodo pogovori stekli, in ne vidim težav. Njihova zahteva je, da vsi profesionalni gasilci dobivajo dodatek za vodenje. Stališče Morsa je, da vsi gasilci ne morejo dobiti dodatka za vodenje. Z dialogom lahko vedno pridemo do rešitev. Tako smo jih sprejeli, ni potrebnega nobenega cirkusa, kravala, potreben je dostojen pogovor. Sindikati ne morejo diktirati, s kom konkretno se bodo pogajali, to je naša stvar, kdo se bo pogajal," je pojasnjeval Tonin.

Na Morsu pa so tudi navedli, da pogovore z državnim sekretarjem Damjanom Jaklinom, ki ga je za to pooblastil minister, zavrača sindikat.

"Dejstvo je, da se nas vrh ministrstva za obrambo in njen prvi mož Matej Tonin kljub prošnjam in pozivom vztrajno izogibata. To so pokazali tudi prejšnjo sredo, ko smo se jim po enem letu vodenja ministrstva in štirih mesecih zavračanja socialnega dialoga in udejanjanja stavkovnih zavez na obisk najavili samoiniciativno. Namesto spoštovanja, ki bi ga minister lahko pokazal ob soočenju s predstavniki vseh slovenskih poklicnih gasilcev (tega ni zavrnil še noben minister ali ministrica za obrambo), je raje pobegnil v kranjsko poklicno gasilsko enoto in se namesto reševanja problematike in dolgov do poklicnih gasilcev vozil z avtolestvijo in se igral gasilca! To je cirkusantstvo – cirkusantstvo v škodo slovenskih poklicnih gasilcev!" so med drugim zapisali v odzivu na Toninove izjave.

Minister Tonin je preizkusil novo pridobitev kranjskih poklicnih gasilcev. Foto: MORS
Minister Tonin je preizkusil novo pridobitev kranjskih poklicnih gasilcev. Foto: MORS

Zgodba iz obdobja vladavine Mira Cerarja

Zgodba pogajanj med sindikatom poklicnih gasilcev in obrambnim ministrstvom se vleče že tretje leto. Še vedno niso uresničene zaveze iz stavkovnega sporazuma glede sklenitve normativnega dela kolektivne pogodbe za dejavnost poklicnega gasilstva in uveljavitev pravice do položajnega dodatka, ki so bile dogovorjene v času vlade Mira Cerarja, ko je obrambno ministrstvo vodila Andreja Katič.

Po volitvah leta 2018 so se po večmesečnem premoru nadaljevala pogajanja z vlado Marjana Šarca oz. z Morsom. Kot je za MMC povedal generalni sekretar SPGS-ja David Švarc, so bila pogajanja blizu konca, toda z odstopom Marjana Šarca na začetku leta 2020 so bile napovedane pogajalske seje odpovedane.

Švarc pravi, da so tudi zaradi epidemije covida-19 šele 14. oktobra na Mors poslali pismo, ki ni bilo poimensko naslovljeno na ministra Tonina. V njem so ga pozvali, da se oblikuje pogajalska skupina in da se čim prej skličejo pogajanja. Odziva, kot poudarja, ni bilo.

 Foto: BoBo
Foto: BoBo

Ponovni pozivi Morsu

Lani novembra so se v pismu neposredno obrnili na ministra Tonina in ga znova prosili za sestanek. Švarc pravi, da so dobili sporočilo vodje kabineta ministra Tonina, da bo sogovornik državni sekretar Damijan Jaklin.

Nato so zaprosili za sestanek z Jaklinom. Z obrambnega ministrstva pa so prejeli pojasnilo, da so bile določene dejavnosti časovno zamaknjene zaradi epidemije in menjave vlade, "kar ima za posledico tudi zamenjavo določenih članov pogajalske skupine". "Ne glede na to, da smo še vedno v času razglašene epidemije, smo v tem obdobju pripravili in uredili spremembe članov pogajalske skupine ter o tem obvestili pristojno ministrstvo. Obveščamo vas, da pogajanj ne moremo nadaljevati do odločitve Vlade RS," so jim sporočili z Morsa.

Prejšnjo sredo so zaradi zavračanja socialnega dialoga in udejanjanja stavkovnih zavez najavili samoiniciativni obisk pri ministru Toninu, pozneje jih je sprejel državni sekretar Jaklin.

V SPGS-ju navedbe ministra Tonina, da naj bi zahtevali, da bi nasprotno pogajalsko skupino vodil obrambni minister ali da bi se bili pripravljeni pogajati le z njim oz. da naj bi zavračali pogovore in pogajanja, označujejo kot "nizkotna zavajanja in laži".

"Minister se s takšnimi izjavami dela le pomembnega, nikjer in nikoli mu nismo dajali te pomembnosti. Dejansko smo ga znotraj dveh ali treh dopisov prosili, nato pozvali, da se srečamo na sestanku, kjer bi se dogovorili, kako bi se pogajanja naprej vodila in nič drugega. Nikjer ga nismo omenjali kot pogajalca," poudarja Švarc.

V primeru ignorance ni izključena stavka

SPGS je obrambno ministrstvo po sestanku z državnim sekretarjem Jaklinom pozval, da se sestavi pogajalska skupina za nadaljevanje pogajanj o kolektivni pogodbi in se začnejo pogajanja do konca marca ter da se uredi vse potrebno za uveljavitev položajnega dodatka najpozneje do konca aprila.

"Postavili smo neke časovnice, naša pričakovanja, da se zadeve uredijo. Če se ne bo nič dogajalo, če bomo še naprej deležni ignorance, bomo šli v nadaljnje dejavnosti," pravi Švarc.

Ali lahko sledi tudi stavka profesionalnih gasilcev? "V tem trenutku imamo zvezane roke z vladnimi ukrepi, ker so prepovedani vsi shodi, kar jim gre zelo na roko. Še enkrat smo jim postavili roke, da se te stvari uredijo. Šli bomo v sindikalne dejavnosti, če ne pride do ureditve zavez," opozarja generalni sekretar sindikata poklicnih gasilcev.

Ali pogajanja s SPGS-jem ovira vlada?

"Zelo globoko sem prepričan, da tega ne ovira vlada. Izključno gre za organizacijo in voljo ministrstva za obrambo, ker so to njihove pristojnosti in naloge. Pomembno dejstvo je, da smo bili sredi novembra vsi sindikati javnega sektorja pozvani od ministrstva za javno upravo, da se opredelimo do uredbe o položajnem dodatku, ki so jo skušali urediti za vodje zdravstvenih timov. Vsi sindikati javnega sektorja smo se pozitivno odzvali in dali soglasje. Za vodje zdravstvenih timov je bilo to vprašanje tako rekoč čez noč urejeno, kar se nam zdi prav. V našem primeru pa prihaja do sprenevedanj in se sklicujejo tudi na težave zaradi epidemije. Pomembno je tudi, da vsi sindikati javnega sektorja od samega začetka te vlade vodimo z njo pogajanja, ki potekajo tudi zdaj na daljavo prek videokonferenc," poudarja Švarc.

Mors zavrača očitke o zavračanju socialnega dialoga

"Glede očitkov sindikata želimo znova poudariti, da se je ministrstvo odzvalo na vse dopise, ki so jih naslovili na ministrstvo, zato zavračamo vse neutemeljene očitke o zavračanju sindikalnega dialoga in nespoštovanju stavkovnih zahtev. Javno smo v sporočilu za javnost na spletni strani ministrstva za obrambo objavili tudi kronološki pregled dopisovanja med sindikatom in ministrstvom. V omenjenem sporočilu navajamo tudi prizadevanja aktualne vlade za pomoč slovenskemu gasilstvu v času epidemije covida-19, kar dokazuje, da je področje gasilstva visoko na lestvici prioritet aktualne vlade. Predstavniki ministrstva za obrambo in za to imenovana skupina se bodo s predstavniki sindikata sešli predvidoma do konca marca," so glede pogajanj s sindikatom poklicnih gasilcev odgovorili na Morsu.

Foto: MORS
Foto: MORS