Policisti bodo 9. junija začeli stavkati, če vlada do takrat ne bo izpolnila tistega, kar je obljubila v stavkovnem sporazumu in kar ji nalaga zakonodaja. Foto: BoBo
Policisti bodo 9. junija začeli stavkati, če vlada do takrat ne bo izpolnila tistega, kar je obljubila v stavkovnem sporazumu in kar ji nalaga zakonodaja. Foto: BoBo

Na ponedeljkovi seji je svet PSS-a ugotovil, da so s sporazumi dogovorjeni roki za izvedbo danih zavez na strani vlade "nesporno potekli", zato zahteva takojšnjo izvedbo že zapadlih obveznosti, ki spadajo med tekoče posle vlade, je opozoril predsednik PSS-ja Radivoj Uroševič. Poudaril je, da bo njihov sindikat v primeru neizpolnitve zapadlih obveznosti uporabil "vsa razpoložljiva pravna sredstva in nemudoma začel izvajati vse oblike sindikalnega boja za dosego legitimnih ciljev".

MNZ: Aneks je v postopku
Z ministrstva za notranje zadeve so v petek sporočili, da je aneks številka dve h kolektivni pogodbi za policiste, ki je eden od razlogov za napoved stavke, v postopku vladnega sprejetja. Če bo potrjen na pristojnem odboru, ga bo vlada predvidoma obravnavala na seji v četrtek. Na ministrstvu so še dodali, da socialni dialog s policijskima sindikatoma poteka redno in da je vladna stran zelo aktivna pri sodelovanju s sindikatoma pri iskanju rešitev perečih težav.

SPS že napovedal stavko - začela se bo 9. junija
Drugi policijski sindikat, Sindikat policistov Slovenije (SPS), je že prejšnji teden sprejel sklep o napovedi stavke, ki se bo začela 9. junija, če stavkovne zahteve ne bodo izpolnjene. Kot je dejal predsednik SPS-a Zoran Petrovič, vlada v dogovorjenem roku ni sprejela aneksa dve h kolektivni pogodbi, ki določa dodatno število dni letnega dopusta za policiste za delo v zahtevnih pogojih.