Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.
Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.

Predsednik Sindikata državnih organov Slovenije Frančišek Verk je po zboru zaposlenih upravne enote Ljubljana dejal, da bodo pred morebitno zaostritvijo stavke vladi postavili osemdnevni rok za uresničitev stavkovnih zahtev.

Na današnjem zboru zaposlenih so se po besedah Verka pogovorili o poteku pogajalskega procesa in o rezultatih sredinih stavk. "Zaenkrat smo se odločili, da postavimo vladi osemdnevni rok, po katerem želimo dogovor, sicer bomo šli v zaostrovanje stavkovnih aktivnosti. To pomeni nekaj več kot stavka ob sredah," je dejal Verk. Vlado bo z zahtevo seznanil še danes.

Dodaten stavkovni dan?

Člani konference sindikatov upravnih enot so se za nadaljevanje stavke ob sredah odločili na ponedeljkovem sestanku. Kot je takrat napovedal predsednik sindikata ljubljanske upravne enote Tobačna Dragan Stanković, se bodo na današnjem zboru zaposlenih, ki bo potekal v okviru pete stavkovne srede, odločili še glede zaostrovanja z dodatnim stavkovnim dnevom.

"Če bi se odločili za dodaten stavkovni dan, bi stavko izvedli v petek, 19. aprila," je dejal Stanković. Dodal je, da so se dogovorili, da bodo predvsem poskušali povečati učinkovitost stavke ob sredah. Glede možnosti dodatnega dneva stavke, ki bi tako potekala še ob petkih, pa je poudaril, da na večini upravnih enot to podpirajo.

Zaposleni na upravnih enotah s stavko opozarjajo na nizke plače in hkratno obremenjenost z velikim pripadom zadev. Med stavkovnimi zahtevami sta povišanje plač vsem zaposlenim na upravnih enotah za sedem plačnih razredov in izenačitev nazivov zaposlenih na upravnih enotah z nazivi na ministrstvih. Ob tem zahtevajo, da do ureditve plačnega sistema vsak mesec prejmejo največ 300 evrov bruto dodatka.

Sorodna novica Policijski sindikat ne izključuje napovedi stavke

"Nedopustno je, da je toliko ljudi na upravnih enotah na minimalnih plačah," je ob tem poudaril predsednik Sindikata državnih organov Slovenije Frančišek Verk. Tako plače referentov kot svetovalcev je treba po njegovem opozorilu nujno zvišati. "Takšne, kot so zdaj, odbijajo kandidate za zaposlitev na teh delovnih mestih," je poudaril.

Na protipredlog vladne strani je že sestavil odziv, dokončen predlog pa bo pripravil njihov odvetnik. "Če bo vladna stran sprejela naš predlog, se lahko dogovorimo," je zatrdil.

Na današnjem zboru zaposlenih se bodo po njegovih besedah pogovorili tudi o poteku pogajalskega procesa in o rezultatih srednih stavk.

Povprečna bruto plača na upravnih enotah je po podatkih ministrstva za javno upravo lani znašala 2119 evrov bruto, leto pred tem pa 1973,33 evra bruto. Kot izhaja iz podatkov za lanski december, je bilo skupno 2387 zaposlenih na upravnih enotah razporejenih od 16. do 56. plačnega razreda. Največ, in sicer 427, jih je bilo v 31. plačnem razredu, v katerem je osnovna plača predvidena v višini 1492,62 evra bruto. Nižjo osnovno plačo je imelo 450 zaposlenih. Osnovno plačo, višjo od 2000 evrov bruto, pa je imelo 879 zaposlenih.

Še več stavk v javnem sektorju?

Napovedi stavke ne izključuje niti Policijski sindikat Slovenije

Vse bolj nezadovoljni so tudi v Policijskem sindikatu Slovenije, v katerem so zaradi "neresnosti vladne pogajalske skupine v pogajanjih za drugi steber" v torek sprejeli odločitev o tem, da se preoblikujejo v stavkovni odbor. Predsednik Policijskega sindikata Rok Cvetko je ob tem dejal, da ne izključuje možnosti stavke.

Z ministrstva za javno upravo so v odzivu sporočili, da verjamejo v napredek in zbližanje stališč, vladna pogajalska skupina pa po njihovih besedah vlaga vse napore v čimprejšnje uspešno končanje pogajanj.

Bodo stavkali tudi policisti?
Sorodna novica Fides o neuspeli mediaciji: Vlada vztraja pri svojem. Ministrica: Obžalujem, da ni dogovora.

Po neuspešni mediaciji se nadaljuje stavka Fidesa

Potem ko je bila mediacija med vlado ter Sindikatom zdravnikov in zobozdravnikov Slovenije Fides neuspešna, pa še vedno poteka najdaljša zdravniška stavka v zgodovini Slovenije.

Predsednik Fidesa Damjan Polh je dejal, da so vladne ponudbe ostajale enake kot ob začetku stavke, ki traja že od 15. januarja, neuspešna mediacija pa je zanje precejšnje razočaranje, je dejal. Ministrica za zdravje Valentina Prevolnik Rupel in državni sekretar Denis Kordež sta ocenila, da je bil razkorak med stavkovnimi zahtevami Fidesa in zmožnostmi vladne strani na žalost prevelik, da bi lahko dosegli dogovor.

Obe strani sta ob tem poudarili, da neuspešnost mediacije obžalujeta, zavezali pa sta se, da bosta še naprej nadaljevali pogajanja o stavkovnih zahtevah.

Zdravniška stavka se nadaljuje