Foto: MMC RTV SLO
Foto: MMC RTV SLO

Okrožnica generalnega direktorja RTV Slovenija je natanko takšna, kakršno je njegovo pogajanje z novinarskim sindikatom: globoko neetična, manipulativna, protidemokratična in rušilna, sporočajo iz stavkovnega odbora in pogajalske skupine Koordinacije novinarskih sindikatov RTV Slovenija.

"Začenjamo s kulturnim uvodom, ki dokazuje, da je to kulturna institucija, in ne politična. Z nami so kolegi iz glasbenih sestavov Big banda RTV Slovenija, ki se na svoj način pridružujejo in podpirajo stavko," je v uvodu povedala Helena Milinković, predsednica generalnega vodstva stavkovnega odbora in predsednica KNS-ja.

Sorodna novica Golob ob stavki na RTV SLO upa na umiritev situacije do konca leta

"Stavkovni odbor je skupaj z vsemi novinarji informativnega programa TV Slovenija in MMC-ja prišel v službo, prišli smo z enim in edinim namenom, da pokrijemo stavkovni dan, tako kot smo počeli to 23. maja, ko je bil prvi dogodek v okviru naše aktualne stavke, a naleteli smo na vztrajanje generalnega direktorja in odgovorne urednice informativnega programa, ki sta vztrajala, da bo danes program skrajšan, tako Dnevnik kot Odmevi, skrajšan program na pet minut z enim voditeljem, sporočila sta tudi, da Tednika, ki ga je pripravila ekipa, danes ne bo," je nadaljevala Ksenija Horvat, predstavnica pogajalske skupine stavkovnega odbora novinarskih sindikatov.

"Prepovedala sta produkcijo oddaje Tednik. Poleg vseh obveznih vsebin, ki jih moramo novinarji nuditi tudi na dan stavke, na kar smo se temeljito pripravili, smo želeli ponuditi tudi nadgraditev, ponazoritev tega, kaj javna RTV pomeni, prispevke o tem, kaj delamo, za koga delamo, kako delamo, a za to nismo imeli možnosti, kar razumemo kot resno oviranje stavke generalnega direktorja in odgovorne urednice," je nadaljevala Horvat in dodala, da odločno zavračajo nakane generalnega direktorja, da bi krivdo za današnje pokrivanje stavke in siceršnje kadrovsko razpadanje informativnega sistema pripisal stavkajočim. "Z njegovim sistemom vodenja je kriv in odgovoren izključno on sam," je dodala.

Direktorjevo zavajanje in ustrahovanje

"Generalnega direktorja prosimo, naj preneha zavajati javnost in pripisovati krivdo zaposlenim ter jih s tem ustrahovati in tudi sejati nered v naši hiši," je sklenila Ksenija Horvat in ob tem pripomnila, da so pozvali zastopnike ustanovitelja DZ-ja, kot je to predvideno z zakonom, da se vključijo v pogajanja za sporazumno reševanje spora.

Igor E. Bergant. Foto: BoBo
Igor E. Bergant. Foto: BoBo

Bergant: Odgovorna urednica je izrecno prepovedala intervju s Čeferinom

Nocoj Odmevov v obliki, kot so si jih zamislili ustvarjalci, ne bo. "Želeli smo pojasniti, zakaj stavkamo, kako stavkamo, za kaj se zavzemamo in zakaj je nujno treba ohraniti javni radiotelevizijski servis v Sloveniji. Danes bo to jasno z oddajo, ki jo pripravljata generalni direktor in njegova odgovorna urednica informativnega programa. To ne bodo Odmevi, kot smo jih želeli pripraviti," je na novinarski konferenci poseg vodstva, ki je na minimum okrnil dnevnoinformativne oddaje, komentiral voditelj Igor E. Bergant.

"Želeli smo pripraviti polnokrvne Odmeve, ki bi gledalce obširno obvestili o tem, kaj se je danes pomembnega zgodilo doma in v tujini. Želeli smo predstaviti novega direktorja RTV Slovenija ali pa v. d., želeli smo predstaviti dogajanje na zasedanju programskega sveta, želeli smo predstaviti dogajanje na protestu pred DZ-jem, želeli smo predstaviti politično soočenje predstavnikov parlamentarnih strank, ki imajo različne poglede na to, kako naj RTV Slovenija v naslednjih dneh tednih, mesecih in letih deluje," je nadaljeval Bergant in dodal, da so v posebnem intervjuju želeli pokazati tudi mnenje "najvplivnejšega slovenskega državljana ta čas Aleksandra Čeferina".

"Zakaj je najvplivnejši? Ker je predstavnik najbolj priljubljene nogometne igre, ki jo igrajo milijarde ljudi, sočasno je to tudi šport, kjer se obračajo milijarde evrov. Zelo zanimivo bi bilo slišati njegovo mnenje, kako si on predstavlja, kaj je družbena odgovornost, kako kot predsednik Uefe gleda na to, kako delujejo mediji v Evropi," je povedal Bergant in dodal, da je odgovorna urednica "izrecno in aktivno preprečila, da se ta intervju sploh posname tudi z možnostjo, da bi ga objavili kdaj drugič".

"To kaže na to, da nekomu v Sloveniji ni v interesu, da v Odmevih, pa tudi drugih oddajah, obširno, kritično in odprto poročamo o pomembnih družbenih zadevah. Zanimivo je, da se to dogaja v demokratični državi sredi Evrope, sredi Zahoda, najbogatejšega dela sveta, 20. junija 2022," je nadaljeval Bergant in dodal, da je popolnoma jasno, kdo se zavzema za avtonomno in obširno poročanje v službi državljank in državljanov in kdo želi to dejavno preprečiti. "Žal bo to danes zvečer jasno ob petminutni oddaji, ki se bo predvajala v terminu siceršnjih Odmevov," je sklenil.

Stavka na RTV SLO

Helena Milinković: Vodstvo poskuša odvzeti pravico do stavke

Predsednica odbora novinarskih sindikatov RTV Slovenija Helena Milinković je dejala, da je prva zahteva novinarska, uredniška in institucionalna avtonomija. Napovedala je, da od te zahteve ne bodo odstopili in "nikoli ne bomo podpisali nekih polovičarskih sporazumov".

Izrazila je ogorčenje nad ravnanjem vodstva zavoda ob stavki. "Mi svojo ustavno pravico do stavkanja uveljavljamo, kakšno stavko smo si izbrali, je pa naša stvar. Mi smo si izbrali tako stavko, da delamo," je navedla. Vodstvo pa je po njenih trditvah odreklo novinarsko in uredniško avtonomijo in cenzuriralo vsebine, ki so bile dogovorjene na uredniški, novinarski in voditeljski ravni, ter poskušalo odvzeti pravico do stavkanja, med drugim z grožnjami, da bodo plačani samo prispevki, in "diskvalifikacijami, žaljivkami, celo grožnjami" na sestanku.

Generalnega direktorja RTV SLO je Milinkovićeva pozvala, naj javnost obvesti, kakšen program je danes skupaj z odgovorno urednico informativnega programa pripravil, pokaže, po kakšnih standardih deluje, in pojasni, zakaj je kršil programsko-produkcijski načrt z umikom že posnete oddaje Tednik.

Da "temačna stran" ne bi zmagala

Voditeljica in urednica Tednika Jelena Aščić je ob začetku stavke dejala, da so v totedenski oddaji želeli predstaviti razmere na RTV SLO. Po njenih besedah so govorili s številnimi nekdanjimi voditelji Tednika. Nekdanji voditelj Janko Šopar je dejal, da takšnih pritiskov v 40-letni zgodovini oddaje ni bilo. Predstaviti so želeli tudi mnenja zaposlenih v informativnem programu, en prispevek so posvetili vlogi RTV Slovenija med osamosvojitveno vojno, en prispevek uporabnikom, ki takšnih vsebin ne morejo dobiti nikjer drugje: slepim, gluhim, invalidom, še en prispevek je razgrnil mnenja študentov novinarstva na temo RTV-ja. A teh prispevkov javnost ne sme videti, je navedla. Dobili so namreč elektronsko sporočilo odgovorne urednice, ki je po besedah Aščićeve odpovedala vse naročene produkcijske kapacitete. Voditeljica Tednika je navedla, da se počuti kot na pogrebu bližnje osebe in da ima danes stisko že pri vhodu v stavbo. Končala je z besedami oziroma upanjem, da "temačna stran" ne bo zmagala.

Stavko je podprl tudi Svet delavcev RTV Slovenija ter obsodil umik oddaje Tednik in skrajšanje informativnih oddaj na TV Slovenija in zamenjavo voditeljev oddaj na dan stavke.

Stavka na RTV Slovenija se nadaljuje

Lampreht: Dopisniška mreža predstavlja nekaj, kaj je treba nujno imeti

Novinar, nekdanji dopisnik iz Moskve in nekdanji direktor Radia Slovenija Miha Lampreht pa se je v svojem nagovoru dotaknil predloga Graha Whatmougha, da bi krčili dopisniško mrežo v tujini. Dopisniška mreža je po Lamprehtovih besedah sestavni del zaupanja vrednega javnega servisa in predstavlja nekaj, kaj je treba nujno imeti. Je skupni imenovalec ustvarjalcev radijskega in televizijskega programa in novinarjev Multimedijskega centra. Opozoril je pred "hitropoteznimi in ne docela premišljenimi idejami in pristopi v poskusih krčenja obstoječe dopisniške mreže".

Zakaj potrebujemo dopisnike?