Marcel Štefančič. Foto: Televizija Slovenija
Marcel Štefančič. Foto: Televizija Slovenija

Prenos Studia City, ki se bo začel ob 21. uri, bo prav tako omogočen na dvorišču pred vhodom v Klub Mladinsko. Po koncu bo tam mogoče posneti izjave, so sporočili iz gledališča.

Za ogled v živo bo treba imeti vstopnico, ki jo bodo gledalci lahko po simbolični ceni dva evra kupili v ponedeljek eno uro pred dogodkom pri blagajni gledališča na Vilharjevi 11 v Ljubljani. Rezervacije bo pred tem sprejemala Prodajna galerija na telefonski številki 01 425 33 12, ki bo v ponedeljek odprta od 12.00 do 17.30.

Sorodna novica V sindikatu novinarjev zahtevajo vrnitev Studia City z Marcelom Štefančičem kot voditeljem

Vodstvo informativnega programa Televizije Slovenija (TV SLO) se je odločilo, da bo oddaja Studio City v maju nekoliko vizualno in programsko spremenjena, med drugim tudi pri vodenju oddaje. Vodstvo so k posodobitvi oddaje spodbudile tudi Štefančičeve izjave marca na javni tribuni za javno RTV, ki naj bi bile žaljive do zaposlenih na RTV SLO, v delu pa naj bi se jih dalo razumeti tudi kot grožnjo zoper posamezne zaposlene.

V Sindikatu novinarjev Slovenije so medtem ocenili, da ni bil niti žaljiv niti ni nikomur grozil. V četrtkovem javnem pismu vodstvu zavoda so zahtevali vrnitev oddaje s Štefančičem kot voditeljem. Zahtevali so tudi, da se nemudoma končajo pritiski na ekipo ustvarjalcev oddaje.
Vodstvo zavoda je v današnjem odzivu zavrnilo obtožbe. Od sindikata pričakuje dokazila o pritiskih, v nasprotnem primeru pa opravičilo.

Pod zahtevo za vrnitev Studia City se je podpisalo več kot 40.000 državljanov, novo peticijo z naslovom Konec političnemu obračunavanju: Marcel naj ostane pa je v nekaj dneh podpisalo skoraj 20.000 ljudi, so v četrtkovem javnem pismu navedli v sindikatu.

Odgovorni uredniki vodstvo pozivajo k razmisleku

Foto: Radio Slovenija
Foto: Radio Slovenija

Odgovorni uredniki TV-programov Radiotelevizije Slovenija (RTV SLO) si kot soustvarjalci programskih vsebin želijo, da bi v prid vseh programov TV Slovenija (TV SLO) prišlo do umiritve strasti. "Zato ob upoštevanju odziva notranje in splošne javnosti ter gledalcev pozivamo vodstvo informativnega programa, da ponovno premisli o napovedanih spremembah pri oddaji Studio City," so zapisali v pozivu generalnemu direktorju RTV SLO Andreju Grahu Whatmoughu, ki ga je neuradno pridobila Slovenska tiskovna agencija.

Zavedajo se, da nimajo pristojnosti nad uredniškimi odločitvami odgovorne urednice Informativnega programa TV SLO, "si pa kot soustvarjalci programskih vsebin želimo, da bi v prid vseh programov TV SLO prišlo do umiritve strasti".

Po njihovih navedbah gre za preveč pomembno oddajo iz nabora prepoznavnih blagovnih znamk, ki prispeva k širši prepoznavnosti in gledanosti TV SLO, zato lahko spremembe, ki ne bi bile usklajene s sedanjo uredniško-novinarsko-voditeljsko ekipo, okrnijo ugled televizije in odvrnejo gledalce od spremljanja programov TV SLO.

"Verjamemo, da se lahko ob umiritvi strasti in s temeljitim ter argumentiranim pogovorom še doseže dogovor, ki bo v korist javnega zavoda in naših gledalcev," so dodali.

Ob tem so opozorili, da odgovorni uredniki programov TV SLO niso bili udeleženi pri predlaganih spremembah statuta RTV SLO. "Zato sporočamo, da bi bilo prav in korektno, da se o najpomembnejšem internem aktu RTV SLO odloča z najširšim možnim konsenzom," so še pozvali.

Javni poziv je podpisalo šest odgovornih urednikov TV-programov, v vednost pa so ga poslali tudi predsedniku programskega sveta RTV SLO Petru Gregorčiču in odgovorni urednici informativnega programa TV SLO Jadranki Rebernik.