Materinski dopust naj bi bil po novem dolg 105 dni, nato pa bi sledil starševski dopust. Foto: BoBo
Materinski dopust naj bi bil po novem dolg 105 dni, nato pa bi sledil starševski dopust. Foto: BoBo

Največ pripomb oz. nasprotovanja je bil v javnosti deležen predlog neprenosljivega meseca starševskega dopusta za očete. V predlogu zakona je predvideno, da bi bil materinski dopust dolg 105 dni in bi pripadal samo materam. Od preostalih 260 dni starševskega dopusta pa bi morala po najmanj 30 dni izkoristiti tako oče kot mati, 200 dni pa si lahko razdelita poljubno.

Možnost krajšega delovnega časa do prvega razreda
Predlog zakona tudi podaljšuje pravico do krajšega delovnega časa do konca prvega razreda osnovne šole, pri čemer bosta morala to pravico vsaj eno leto izkoristiti oba starša. Starši enega otroka so namreč lahko izkoristili krajši delovni čas do tretjega leta otrokove starosti, pri dveh otrocih pa do šestega leta najmlajšega otroka.

Novela zakona predvideva tudi dvig dodatka za enostarševske družine z 10 na 30 odstotkov. Spremenjen naj bi bil tudi dodatek za nevključenost v vrtec, ki naj bi ga po novem podeljevali samo do otrokovega tretjega leta starosti. S tem želijo spodbuditi vključenost otrok drugega starostnega obdobja v vrtec.

Preučevanje pripomb do konca avgusta
Na ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti nameravajo prispele pripombe podrobneje preučiti. Nato pa se bodo odločili, katere bodo konec meseca posredovali v obravnavo in sprejetje vladi ter jih bodo tudi ponovno javno predstavili.