Ministrstvo za javno upravo navaja, da se število stavkajočih upravnih enot manjša. Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.
Ministrstvo za javno upravo navaja, da se število stavkajočih upravnih enot manjša. Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.

"To je pomemben korak k zagotavljanju nemotenega delovanja upravnih enot in dostopnosti do številnih upravnih storitev za uporabnike in gospodarske subjekte," so glede novih bistvenih nalog upravnih enot med stavko poudarili v sporočilu za javnost.

Število stavkajočih upravnih enot je vse manjše, so sporočili z ministrstva. Od januarja, ko je k stavki pristopilo 54 od 58 upravnih enot, je število upravnih enot, ki so omilile stavkovne dejavnosti na en delovni dan ali stavke sploh ne izvajajo, po navedbah ministrstva naraslo na 34.

Ob tem so se na ministrstvu zahvalili vsem sodelujočim upravnim enotam, njihovim načelnikom ter zaposlenim za prizadevnost in sodelovanje v korist vseh uporabnikov. Vse uporabnike pa so prosili za razumevanje in pravočasno urejanje upravnih zadev.

Zaposleni na nekaterih upravnih enotah so 15. maja začeli stavko do preklica, z njo pa zahtevajo dvig plač za sedem plačnih razredov, izenačitev nazivov zaposlenih na enotah z nazivi na ministrstvih, uvedbo dodatka za gotovinsko poslovanje in povečanje kadrovskega načrta na določenih enotah. Pred tem so konec januarja tri dni stavkali na 41 od 58 upravnih enot, od 13. marca pa so na večini upravnih enot stavkali ob sredah.

Zaradi daljših vrst na nekaterih upravnih enotah se stranke po storitve, predvsem po osebno izkaznico, potni list in vozniško dovoljenje, že odpravljajo drugam. Tako na upravnih enotah v bližini Ljubljane, na primer v Grosupljem in Kamniku, kjer ne stavkajo, pojasnjujejo, da je strank, ki prihajajo z območja drugih upravnih enot, več kot polovica, v Cerknici celo 75 odstotkov.