V vrtcih je največja potreba po novih kadrih. Foto: MMC RTV SLO
V vrtcih je največja potreba po novih kadrih. Foto: MMC RTV SLO
Tisoč novih v javnem sektorju

Po besedah ministra za šolstvo Igorja Lukšiča se največje zaposlovanje dogaja na področju vzgoje in izobraževanja, zlasti zaradi odpiranja novih vrtcev, je za TV Dnevnik poročal Matej Hlebš.
"To, kar se dogaja med letom, je odvisno od bolniških, zlasti od bolniških, ko sta recimo na enem mestu zaposlena tudi po dva, ko gre za to nadomeščanje z daljšo odsotnostjo. Drugi del zgodbe so vrtci, kjer se zaposluje nove vzgojiteljice zaradi rasti novih vrtcev in tega je na letni ravni okoli 500 novih vzgojiteljic," je pojasnil Lukšič. Nekaj zaposlitev je tudi začasnih v okviru evropskih projektov.

Končni učinek … nič
A vendar te številke niso v skladu z vladnimi zavezami. Vlada se je leta 2009 namreč zavezala, da bo vsako leto za odstotek zmanjšala število uslužbencev. Ta cilj je recimo ministrstvo za javno upravo tudi doseglo in število zaposlenih zmanjšalo za sedem odstotkov, je poudarila ministrica Irma Pavlinič Krebs.

"Posamezni ministri teh sklepov ne realizirajo in v teh dveh letih se je število zaposlenih povečalo tako, da se je masa za plače povečala v povprečju za od 80 do 100 milijonov evrov. Če na koncu ugotovimo, da se je na letni ravni v javnem sektorju število zaposlenih - četudi iz objektivno opravičljivih razlogov - povečalo za 1.600, pomeni, da vsi, ki smo varčevali, pravzaprav nismo dosegli na področju stroškov dela ničesar. To je zaskrbljujoče," je dejala.

Kot pravi, se je v zadnjih dveh letih število javnih uslužbencev povečalo celo za okoli 2.900. Od tega je bilo 1.700 novih zaposlitev samo na področju vzgoje in izobraževanja.

Tisoč novih v javnem sektorju