Novost predstavlja tudi možnosti prejemanja več štipendij hkrati. V primeru, ko seštevek štipendij z vsemi dodatki preseže znesek 400 evrov mesečno, se štipendistu državna štipendija sorazmerno zniža oziroma mu miruje. Foto: BoBo
Novost predstavlja tudi možnosti prejemanja več štipendij hkrati. V primeru, ko seštevek štipendij z vsemi dodatki preseže znesek 400 evrov mesečno, se štipendistu državna štipendija sorazmerno zniža oziroma mu miruje. Foto: BoBo
Prazna denarnica
Mladinske organizacije opozarjajo, da lahko nekateri dijaki ostanejo brez vseh denarnih sredstev, ker zanje ne bo več štipendij. Še posebej, če so družinski odnosi neurejeni. Foto: MMC RTV SLO
Mladi
Štipendist bo torej po novem ZŠtip upravičen tudi do prejemanja štipendije za podaljšan status študenta, in sicer le enkrat v trajanju enega leta, bodisi po 1. ali po 2. bolonjski stopnji. V primeru prejemanja štipendije za podaljšan status študenta bo obveznost štipendista ta, da mora do konca podaljšanega statusa študenta diplomirati. Foto: BoBo
- državne štipendije,
- Zoisove štipendije,
- štipendije za deficitarne poklice,
- štipendije za Slovence v zamejstvu in po svetu,
- štipendije Ad futura za mednarodno mobilnost,
- kadrovske štipendije organov državne uprave.
Štipendije za mlade do 18. leta bodo odpravljene
Zaostrena pravila za pridobitev štipendij
Vlada namerava omejiti delovanje študentskih servisov

Ministri so dan pred začetkom predreferendumske kampanje o malem delu obravnavali predlog zakona o štipendiranju, ki naj bi celovito uredil Zoisove in kadrovske štipendije, štipendije za Slovence v zamejstvu in Slovence po svetu ter štipendije za državljane držav, s katerimi ima država sklenjene sporazume.

Vlada je sprejela tudi nacionalni program visokega šolstva in resolucijo o raziskovalni in inovacijski strategiji Slovenije. Delež sredstev za visoko šolstvo naj bi se tako s 1,2 odstotka BDP-ja do leta 2020 povečal na dva odstotka BDP-ja. Delež sredstev za raziskave in razvoj pa s 0,9 na 1,2 odstotka BDP-ja. Minister za visoko šolstvo Gregor Golobič je povedal, da je takšno povečanjue nujno, če želi Slovenija spodbuditi kakovost, povečati mobilnost, internacionalno vpetost in mednarodno privlačnost slovenskega visokega šolstva in raziskovalnega prostora.

Sistemsko področje štipendiranja namreč po mnenju ministrstva za delo ni bilo urejeno od sedemdesetih let prejšnjega stoletja, leta 2007 sprejet zakon predstavlja le začetni korak. V zadnjih letih se je "pokazalo, da ne ustreza intenzivnim spremembam na področju socialnih transferjev, izobraževanja in trgu dela ter potrebam tako štipendistov kot štipenditorjev," trdijo.

Do polnoletnosti ne bo štipendij
Zato so pripravili kar nekaj novosti in sprememb. Ukinjajo vse državne štipendije za dijake do 18. leta. Posledično naj bi bili večji otroški dodatki, zlasti v socialno najbolj ogroženih družinah. Po 18. letu starosti otrok pa bodo ukinili večino otroških dodatkov. Na ta račun naj bi bilo po predvidevanjih ministrstva več denarja za državne študentske štipendije, s čimer bi se razširil krog njihovih upravičencev in se povečale njihove vsote.

Na to odločitev so imeli veliko pripomb v Študentski organizaciji Slovenije in Mladinskem svetu Slovenije, kjer opozarjajo, da se z ukinitvijo državnih štipendij za mladoletne šolajoče osebe povečuje odvisnost dijakov od družine. To je še posebej problematično, kadar v družini vladajo slabi odnosi, saj bi mladi lahko ostali brez vseh denarnih sredstev.

Štipendiran je le dodiplomski študij
Druga novost, ki prav tako moti ti dve organizaciji, je ta, da se bodo štipendije podeljevale zgolj za dodiplomski študij, in ne več za podiplomskega. Skratka, štipendije bodo namenjene študentom višješolskih in visokošolskih programov 1. in 2. bolonjske stopnje, na trajanje teh programov pa bo omejena tudi doba prejemanja štipendije.

Nagradili bodo hiter zaključek šolanja
Štipendist ima sicer možnost prejemanja štipendije še dodatno leto, če ponavlja letnik iz zdravstvenih razlogov, zaradi starševstva, socialnih razmer ali višje sile, štipendirano pa bo tudi eno dodatno leto za podaljšan status študenta. Skupno je tako štipendist na dodiplomskem študiju upravičen do največ 7 let prejemanja državne štipendije.

Če bo štipendist prejemal štipendijo za podaljšan absolventski status, bo moral v tem letu diplomirati. Če bo diplomiral predčasno, torej pred potekom 12-mesečnega podaljšanega statusa študenta, bo nagrajen in mu bodo izplačali znesek, ki bi ga sicer prejel s štipendijami do konca leta. Enako velja tudi za vse dijake in študente, ki izobraževalni program končajo prej, kot je to določeno z izobraževalnim programom.

Lahko bodo prejemali več štipendij hkrati
Študenti in dijaki bodo lahko prejemali tudi več štipendij hkrati, njihova skupna višina pa ne bo smela presegati 400 evrov mesečno. Glede dodatkov k štipendiji novost predstavlja ukinitev dodatka na dohodek, ohrani pa se dodatek za uspeh za prvi letnik, ki se bo izplačal v enkratnem znesku enkrat letno, in sicer v višini 200 evrov, dodatek na oddaljenost od kraja šolanja pa bo po novem razdeljen v pet razredov.

Ostrejši pogoji za Zoisove štipendije
Zaostrujejo se merila za pridobitev Zoisove štipendije - t. i. štipendije za nadarjene. Dijak oziroma študent bo moral namreč hkrati izpolnjevati več pogojev: visoko povprečno oceno in dosežene izjemne dosežke. Do zdaj je bilo namreč dovolj, da je izpolnjeval le en pogoj. Za ohranitev štipendije pa bo moral štipendist izpolniti pogoj povprečne ocene ali izjemnega dosežka. Osnovna višina Zoisove štipendije za izobraževanje v Sloveniji znaša 100 evrov, v tujini 200 evrov.

Uvedli bodo več vrst kadrovskih štipendij, in sicer: sofinancirane kadrovske štipendije, kadrovske štipendije v organih državne uprave in druge kadrovske štipendije. Novost pa so štipendije za deficitarnost. Te bodo namenjene dijakom oziroma študentom deficitarnih programov, ki že prejemajo sofinancirano kadrovsko štipendijo oziroma če ne najdejo delodajalca, ki bi jim lahko podelil sofinancirano kadrovsko štipendijo.

V spodnjih razpredelnicah si oglejte, koliko štipendij je država podelila zadnja leta in kakšni bodo po novem dodatki k štipendijam. (Kliknite na sličico, da se prikaže v večji velikosti).
Vir: Ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve

- državne štipendije,
- Zoisove štipendije,
- štipendije za deficitarne poklice,
- štipendije za Slovence v zamejstvu in po svetu,
- štipendije Ad futura za mednarodno mobilnost,
- kadrovske štipendije organov državne uprave.
Štipendije za mlade do 18. leta bodo odpravljene
Zaostrena pravila za pridobitev štipendij
Vlada namerava omejiti delovanje študentskih servisov