Letos je 40 prostovoljk in prostovoljcev odpravljalo posledice žledoloma na različnih deloviščih na območju Čepovana in Lokovca. Foto: Val 202
Letos je 40 prostovoljk in prostovoljcev odpravljalo posledice žledoloma na različnih deloviščih na območju Čepovana in Lokovca. Foto: Val 202
Manca Notar je eno najboljših deklet v SUP-u, veslanju na deski, na svetu. Foto: Val 202
Za ime tretjega tedna avgusta ste izbrali Jerneja Stritiha, starešino Zveze tabornikov Slovenije. Foto: Val 202
Zadnje avgustovsko ime tedna je postal Domen Pavlič, prostovoljni gasilec iz Begunj, ki je v konkurenci 165 gasilcev iz osmih držav zmagal na najtežjem tekmovanju operativnih in prostovoljnih gasilcev Firefighter Combat Challenge na Bledu. Foto: Val 202

Vsako prvo soboto po zadnjem ponedeljku v mesecu ter s prvim glasovanjem neposredno v program Vala 202 že v petek pa med vsemi tedenskimi imeni izberemo še ime meseca, ki se bo s še 11 tekmeci potegoval za naziv ime leta 2014.

Ime prvega tedna avgusta
Vsako poletje nas najboljši dijaki razveseljujejo z izjemnimi dosežki in priznanji z najrazličnejših znanstvenih olimpijad. Mija Kordežje, vodja projektov pri Zvezi za tehnično kulturo Slovenije, v okviru katere vsako leto organizirajo različna tekmovanja in najboljše dijake pošljejo na mednarodne olimpijade iz različnih znanj po vsem svetu. Letos so obiskovalci festivala Metaldays v Tolminu prišli iz nič manj kot 60 držav sveta. Najzaslužnejši za to, da je bila enajsta ponovitev festivala prvič razprodana, je zagotovo Roman Fileš. Ime tedna pa je postal Zoran Kačičnik, eden izmed pobudnikov in udeleženec vseh 16 študentskih delovnih brigad študentske organizacije Univerze v Mariboru. Letos je 40 prostovoljk in prostovoljcev odpravljalo posledice žledoloma na različnih deloviščih v Čepovanu in Lokovcu. “Kar nekaj študentov je, ki so takoj pripravljeni na akcijo in priskočijo na pomoč. To, da se radi vračajo, pove največ.”

Ime drugega tedna avgusta
Fotografijo nevihtnega oblaka z naslovom Dan neodvisnosti, posneto v Koloradu, so na fotografskem natečaju revije National Geographic Traveler izmed 18.000 fotografij, prispelih na natečaj, izbrali za najboljšo. Posnel jo je slovenski fotograf in meteorolog Marko Korošec. Med kandidati za ime tedna sta se znašla tudi brata Gorazd in Iztok Lemajič, avtorja razstave in soscenarista filma Aljažev stolp – Ta pleh ima dušo! Osrednji razstavni predmet je kopija 119 let starega stolpa v naravni velikosti, hkrati s konservatorskimi preiskavami in izdelavo njegove kopije pa je nastal tudi dokumentarni film o Jakobu Aljažu. Ime tedna pa je postala dijakinja Manca Notar, eno najboljših deklet v SUP-u, veslanju na deski, na svetu. V eni najtežjih tekem sezone na Havajih je zmagala v kategoriji do 29 let in bila tretja v skupnem seštevku, z moštvenim kolegom sta postala svetovna prvaka v mešanih parih, v ZDA pa je nominirana za nagrado Top SUP Female Paddler 2014. “Vedno te lahko kdo prehiti. Moja želja je, da zmagam v skupnem seštevku svetovnega pokala. Ne vem, ali je to mogoče, vsekakor pa bo to moj namen v prihodnosti.”

Ime tretjega tedna avgusta
Mi Slovenci nismo brez razloga ponosni na svoje lipicance. Kakovost slovenske reje lipicancev je potrdil voznik vprege Miha Tavčar, ki je na mednarodnem tekmovanju v Avstriji prepričljivo zmagal v preizkušnji maratona, kot najboljši voznik z lipicansko dvovprego pa dobil tudi posebno priznanje Mednarodne lipicanske zveze. Znanstvenik z ljubljanske fakultete za elektrotehniko Damijan Miklavčič, ki je svoje delo posvetil raziskavam na področju zdravljenja raka, je v najuglednejši reviji s področja biomedicinske tehnike objavil dognanja o elektroporaciji. Za ime tedna pa ste izbrali Jerneja Stritiha, starešino Zveze tabornikov Slovenije, ki je skupaj z ekipo prostovoljcev organiziral največji letošnji konferenčni dogodek pri nas, 40. svetovno skavtsko konferenco. Obiskalo jo je 1200 udeležencev iz 130 držav. “Dokazali smo odličnost svoje organizacije. S tem pošiljamo sporočilo, drugačno od splošnega duha v Sloveniji: tudi mi smo lahko najboljši, če hočemo.”

Ime četrtega tedna avgusta
V prestižni reviji Science so objavili članek o tridimenzionalni prostorski strukturi medzvezdnih oblakov makromolekul, pod katerega sta se prva podpisala znanstvenika z ljubljanske fakultete za matematiko in fiziko Janez Kos in Tomaž Zwitter, vodji ekipe 50 znanstvenikov z vsega sveta, ki sodelujejo pri tem projektu. Damir Dugonjič je na evropskem prvenstvu v Berlinu branil naslov izpred dveh let in kljub nekoliko slabši formi osvojil bronasto medaljo na 50 m prsno. Zadnje avgustovsko ime tedna pa je postal Domen Pavlič, prostovoljni gasilec iz Begunj, ki je v konkurenci 165 gasilcev iz osmih držav zmagal na najtežjem tekmovanju operativnih in prostovoljnih gasilcev Firefighter Combat Challenge na Bledu ter se uvrstil na svetovno prvenstvo v ZDA. Lani je na svetovnem prvenstvu osvojil 12. mesto; vseh enajst hitrejših je bilo profesionalnih gasilcev. “Med prostovoljnimi in profesionalnimi gasilci na tekmovanju v Sloveniji ni velike razlike. Mi prostovoljci smo pravzaprav še boljši.”

Za svojega kandidata lahko glasujete lahko s telefonskim klicem v studio v petek ob 18.00 in ter v soboto ob 12.00, s poslanim SMS-sporočilom in na spletni strani Vala 202. Ker je namen akcije tudi dobrodelna pomoč, smo še posebej veseli glasov prek SMS-ov, saj s tem prispevate 1 evro v botrski sklad. Ves zbran denar je tako namenjen otrokom, ki živijo v hudih finančnih in socialnih stiskah. Vse pomembne informacije o projektu, kakor tudi zgodbe otrok v stiski, smo zbrali tukaj.