Predsednik republike jabolko navdiha podeljuje od začetka leta 2014 različnim osebnostim in skupinam, katerih dejanja navdihujejo druge. Foto: Daniel Novakovič/STA
Predsednik republike jabolko navdiha podeljuje od začetka leta 2014 različnim osebnostim in skupinam, katerih dejanja navdihujejo druge. Foto: Daniel Novakovič/STA
Jabolko navdiha štirim pogumnim upokojencem

Iz urada predsednika republike so sporočili, da se je 14. junij sprva zdel popolnoma običajen poletni dan. Ludovika Kvas, ki je skupaj z drugimi članicami in člani Društva upokojencev Ormož letovala na Dolgem otoku na Hrvaškem, je šla plavat. Sicer dobri plavalki pa so približno dvajset metrov od obrežja pojenjale moči, in čeprav je poskusila priplavati do obale, se je začela utapljati.

Njeno stisko je z obrežja opazil Franc Pergar, ki je kljub slabšemu znanju plavanja brez oklevanja skočil v vodo in odplaval do utapljajoče se in že nezavestne Kvasove. Ko je s ponesrečenko dosegel obalo, sta mu na pomoč priskočili Nada Herga in Darinka Rakovec. Kot upokojeni medicinski sestri sta vedeli, da je hitra in pravilna prva pomoč odločilnega pomena, saj je bila Kvasova v globoki nezavesti.

Rakovčeva je takoj preverila njene življenjske znake, in ko je ugotovila, da dihanja in srčnega utripa ni mogoče zaznati, jo je začela oživljati. Po nekaj negotovih in dolgih minutah jim je s skupnimi močmi uspelo. Kvasova se je ovedela, vendar je bila v šoku, zato je na pomoč priskočila Stanka Premuš, ki jo je s pomirjujočimi besedami umirila in spodbudila k nadzorovanemu in globokemu dihanju do prihoda reševalne ekipe, so dogajanje še povzeli v uradu predsednika.

Srebrna generacija je zaklad družbe
"Srebrna generacija s svojimi bogatimi življenjskimi izkušnjami na mlajše rodove prenaša modrosti iz šole življenja in je zaklad naše družbe. Njeni prvaki - štirje pogumni upokojenci iz Ormoža - so s hrabrim in požrtvovalnim ravnanjem rešili življenje, a storili so še več. Vsem nam, svoji generaciji in tudi vsem mlajšim, so dali močno sporočilo navdiha. V odločilnem trenutku so se soočili z lastnimi strahovi, jih nesebično presegli in delovali enotno, da bi ohranili najdragocenejše - življenje sočloveka," so zapisali v utemeljitvi priznanja.

Ob tem so dodali, da njihovo junaštvo pri reševanju življenja spodbuja in navdihuje, da skupaj zmoremo največ. Njihovo osebno zmagoslavje nad lastnimi individualnimi strahovi pomeni zmagoslavje življenja in utrjuje posebno, dragoceno mesto srebrne generacije v družbi, saj mlajšim rodovom sporoča, da nikoli ni prepozno za medsebojno pomoč, sočutje in pogum.

Jabolko navdiha štirim pogumnim upokojencem