Miha Zupan je drugi košarkar s tem priznanjem. Foto: Twitter/Borut Pahor
Miha Zupan je drugi košarkar s tem priznanjem. Foto: Twitter/Borut Pahor

navdiha košarkarju Mihi Zupanu, ki je od rojstva gluh.

Zupan je vrhunski športnik, državni reprezentant in eden najboljših slovenskih košarkarjev. Na velikih turnirjih je Slovenijo zastopal na dveh svetovnih prvenstvih. Športna pot ga je od Slovana in Olimpije vodila v Grčijo, Rusijo in Turčijo. Bil je sploh prvi gluhi košarkar, ki je igral na evropskem in svetovnem prvenstvu.

"V prvi vrsti sem želel biti košarkar. Prijatelji in soigralci so mi verjeli, da bi bil lahko še boljši, zato sem vztrajal. Kadar mi je bilo težko, sem si rekel: korak za korakom," je ob tem povedal Zupan.

Predsednik republike je od začetka leta 2014 podelil jabolko navdiha različnim osebnostim in skupinam, ki s svojimi dejanji navdihujejo druge. Med prvimi sta bila pater Bogdan Knavs in predsednik NOB-ja Nova Gorica Vladimir Krpan za mašo za žrtve vojne. Med športniki pa je priznanje lani podelil košarkarju Goranu Dragiću, poleg uspešnosti pri košarki je izpostavil tudi njegovo sodelovanje pri zbiranju pomoči za prizadete v poplavah na Balkanu.

Pred materinskim dnevom je Pahor letos podelil jabolko navdiha štirim materam Andreji Pader, Barbii Gaia Asta, Petri Greiner ter Spomenki Valušnik, katerih otroci so zaradi bolezni drugačni. Med prejemniki je tudi Marko Soršak - Soki, bobnar skupine Elvis Jackson, za njegov prispevek h glasbenemu opismenjevanju otrok.

Dokumentarec o Mihi Zupanu - Tiha zmaga