Poleg premierja je Pahor na sestanek povabil še predsednika DZ-ja in DS-ja. Foto: BoBo
Poleg premierja je Pahor na sestanek povabil še predsednika DZ-ja in DS-ja. Foto: BoBo

[...] zaradi nas, ne zaradi Bruslja in ne zaradi nekih višjih instanc.

Predsednik vlade Miro Cerar o strukturnih reformah.
Predsednik DZ-ja in predsednik republike. Foto: BoBo
Predsednik vlade s Pahorjem. Slednji je tudi pobudnik te nove oblike medinstitucionalnega sodelovanja. Foto: BoBo
Štirje predsedniki: sodelovanje je ključno
Prvi sestanek političnega vrha


Po sestanku je njegov pobudnik, predsednik republike, poudaril, da smo imeli v Sloveniji pester nabor volitev v preteklih letih, imamo pa tudi že tretjo vlado v manj kot dveh letih. Zdaj ko so se razmere v politiki umirile, je po Pahorjevem mnenju čas, da se začnejo graditi ugodna gospodarska gibanja, ki jih je začela dosegati Slovenija.

Predsednik vlade Miro Cerar je četverico seznanil z načrti vlade za nekatere strukturne reforme. Izrecno je poudaril, da so ukrepi, s katerimi se je vlada že soočila, nujni za vzpostavitev finančne stabilnosti, predvsem pa preizkusni kamen za to, da dokažemo, da smo sposobni sami upravljati svojo državo. Zato je po njegovih besedah pomembno, da podprejo reforme - "zaradi nas, ne zaradi Bruslja in ne zaradi nekih višjih instanc".
Predstavil je tudi svoja prizadevanja za dogovor glede izvedbenega zakona o fiskalnem pravilu.

Politični postopki
Vsi štirje predsedniki so bili enotni, da je treba preučiti okoliščine in možnosti za ustavne spremembe pri postopku imenovanja vlade, ki je zdaj zelo zamuden. Čas je za posvetovanja, ali je mogoče uvesti spremembe pri ureditvi referendumov in ljudske iniciative. Predsednik državnega sveta Mitja Bervar je predlagal, naj se posvetujejo še o možnosti uvedbe instituta ponovnega odločanja.
Spomenik žrtvam vseh vojn
Za okrevanje družbe pa je po Pahorjevem mnenju pomembno ustvariti atmosfero strpnosti. Tako so vsi sogovorniki podprli prizadevanja za postavitev spomenika na Kongresnem trgu v Ljubljani, ki bo na simbolni ravni postavljen žrtvam vseh vojn.

Pokopati žrtve, izdati mrliške liste
Prav tako so po mnenju predsednikov pomembna prizadevanja, da se na primeren in dostojen način pokopljejo žrtve, izdajo mrliški listi in opravijo vse dejavnosti, ki jih "opravi civilizirana in med seboj pomirjena družba, kar Slovenija je in želi biti". Tudi premier Cerar ocenjuje, da je to civilizacijskega pomena in je Slovenija dolžna to storiti. Zagotovil je, da si bo z vlado prizadeval za pieteten pristop k pokopu mrtvih in ureditvi grobišč.
Brglez: Potrebujemo konkretna dejanja
Pomen naporov za dosego sprave in zakona o dostojnem pokopu je izpostavil še predsednik DZ-ja Milan Brglez. Širše soglasje v DZ se mora po njegovih besedah preliti tudi v konkretno delovanje izvršilne veje oblasti.
Brglez: Srečanje pripomore k stabilnosti
Tokratno srečanje je po Brglezovem mnenju formaliziralo obliko političnega in institucionalnega sodelovanja, ki lahko prispeva k stabilnosti v državi. Ta je po njegovem mnenju potrebna za sprejem pomembnih odločitev, za katere je potrebno široko soglasje. Med drugim je izpostavil ustavne spremembe.
Vzpostavitev zunanje politike
Štirje predsedniki so danes poudarili tudi pomen poenotenja pri zunanji politiki. Pahor je spomnil, da je slovenska država zadnjo deklaracijo o zunanji politiki sprejela 1999. Brglez je poudaril, da predvidevajo v DZ-ju široko javno razpravo, pri čemer je poudaril pomen strinjanja koalicije in opozicije.

Obletnica prvih demokratičnih volitev
Cerar si želi, da bi Slovenija vnovič pridobila ugled in zaupanje mednarodnih partnerjev, saj da smo si ju s krizo in številnimi nepravilnimi ravnanji poslabšali. Predsedniki so se sicer danes tudi dogovorili, da bodo 8. aprila prihodnje leto zaznamovali četrt stoletja prvih demokratičnih volitev v Sloveniji.

[...] zaradi nas, ne zaradi Bruslja in ne zaradi nekih višjih instanc.

Predsednik vlade Miro Cerar o strukturnih reformah.
Štirje predsedniki: sodelovanje je ključno
Prvi sestanek političnega vrha