"Tudi mi si želimo, da računalniki čim prej pridejo v roke ciljnih skupin, kot so določene v zakonu," je poudarila ministrica za digitalno preobrazbo. Kot je dodala, je bilo ministrstvo pristojno za nakup, za razdeljevanje pa je pristojen javni štipendijski sklad. Foto: BoBo/Borut Živulović

Na Komisiji za preprečevanje korupcije (KPK) so v sredo potrdili informacije, da v povezavi z nakupom 13.000 nižjecenovnih prenosnikov na ministrstvu za digitalno preobrazbo vodijo postopek predhodnega preizkusa. Pojasnili so, da so postopek uvedli na podlagi prejete prijave. V okviru predhodnega preizkusa se preverjajo vsi sumi kršitev, za katere je pristojen KPK, to je kršitve zakona o integriteti in preprečevanju korupcije.

Na domnevno negospodarno porabo javnega denarja je zaradi nakupa računalnikov med drugim lani novembra opozarjala stranka NSi. Kot so opozarjali, naj namreč ne bi bilo jasno, ali so računalniki po tehničnih značilnostih sploh ustrezni.

Ministrica za digitalno preobrazbo Emilija Stojmenova Duh je na vladni novinarski konferenci dejala, da se nadzora KPK-ja veseli. Prepričana je namreč, da se bo "še enkrat izkazalo, da so bili vsi postopki izpeljani pravilno in zakonito" in da s tem nakupom ministrstvo samo izpolnjuje "zakonske obveznosti, ki so določene v noveli zakona o spodbujanju digitalne vključenosti".

Sorodna novica KPK začel postopek glede državnega nakupa 13.000 prenosnih računalnikov

Skoraj vsi od v lanskem letu nakupljenih prenosnikov, za katere je ministrstvo plačalo nekaj manj kot 6,5 milijona evrov, so za zdaj še vedno shranjeni v skladišču. Na podlagi interventnega zakona je bilo razdeljenih le 39 računalnikov, ki so jih po pojasnilih ministrice prejele v avgustovskih poplavah prizadete občine, ki so izrazile potrebo po njih.

Stojmenova Duh je dejala, da si na ministrstvu želijo, da bi preostali prenosniki čim prej prišli v roke ciljnih skupin, ki so določene v noveli zakona o spodbujanju digitalne vključenosti. Spomnila je, da novela določa tudi vzpostavitev sklada MIRO za brezplačno izposojo računalniške opreme. "Naše ministrstvo je pristojno za zagotavljanje sredstev in nakup računalnikov," je dejala in poudarila, da je to zakonska obveza ministrstva. "Za samo razdeljevanje je pristojen javni štipendijski sklad, ki vzpostavlja vse postopke za to, da bodo računalnike tudi čim prej razdelili," je pojasnila ministrica.