Gradnjo Stožic je sofinanciralo tudi ministrstvo za šolstvo. Foto: MMC RTV SLO/T.J.
Gradnjo Stožic je sofinanciralo tudi ministrstvo za šolstvo. Foto: MMC RTV SLO/T.J.
Duša Trobec Bučan
Služba vlade za lokalno samoupravo in regionalno politiko pod vodstvom Duše Trobec Bučan je pri financiranju Stožic odkrilo eno napako, dve pa mora preveriti še ministrstvo za finance. Foto: Ukom

Po poročanju časopisa Dnevnik preiskovalni urad že dlje časa zbira in preučuje dokumentacijo v zvezi s sumom storitve kaznivega dejanja, ki se preganja po uradni dolžnosti.

Že v začetku aprila je tiskovni predstavnik Generalne policijske uprave Drago Menegalija pojasnil, da preiskovalci zbirajo obvestila od širokega kroga oseb, ki bi lahko dale informacije, pomembne za ta predkazenski postopek, sočasno pa svojo preiskavo izvaja tudi Generalna policijska uprava.

Več informacij na Generalni policijski upravi "do zaključka zbiranja obvestil zaradi varovanja interesa predkazenskega postopka" niso mogli posredovati. Menegalija je tako dejal le, da bodo o vseh ugotovitvah obvestili Okrožno državno tožilstvo v Ljubljani, ki predkazenski postopek usmerja.

Na kršitve opozoril tudi SVLR
Služba vlade za lokalno samoupravo, ki jo vodi Duša Trobec Bučan, je ugotovila kršenje pogojev javnega razpisa, po katerem je ministrstvo za šolstvo sofinanciralo gradnjo stadiona Stožice. Na razpisu je ministrstvo gradnjo sofinanciralo z 9,4 milijona evrov, od tega z osmimi milijoni evrov evropskega denarja. V službi so ugotovitve v petek posredovali Evropski komisiji.

Direktorica urada za kohezijsko politiko iz službe vlade za lokalno samoupravo in regionalno politiko Mateja Čepin je pojasnila, da so ugotovili kršitev enega izmed pogojev javnega razpisa, in sicer pridobljeno uporabno dovoljenje. "Ker ga upravičenec še nima, pač pa ima zgolj odločbo o poskusnem obratovanju, ki ni enakovreden dokument uporabnemu dovoljenju, je bila predlagana korekcija v višini 10 odstotkov izplačanih sredstev od ministrstva za šolstvo in šport upravičencu," pojasnjuje Čepinova.

Mnenje mora podati še ministrstvo za finance
V poročilu pa je tudi navedeno, da utegneta biti kršena še dva pogoja javnega razpisa, in sicer pogoj zaprte finančne konstrukcije in velikost projekta pod 45 milijonov evrov. Ker je mnenje organa upravljanja, da sta oba pogoja po vsej verjetnosti kršena, posredniško telo pa meni drugače, so v službi vlade za regionalno samoupravo predlagali, da svoje mnenje poda še ministrstvo za finance, ki je pristojno za tolmačenje uredbe o enotni metodologiji za pripravo in obravnavo investicijske dokumentacije na področju javnih financ, ki določa projektno dokumentacijo.

Če bodo mnenju službe na ministrstvu za finance pritrdili, to pomeni stoodstotno vračilo sredstev. Pravila za vračanje evropskih sredstev pa so, da če se nepravilnosti ugotovijo pri upravičencu, denar vrne upravičenec, torej v tem primeru Mestna občina Ljubljana. Če pa ugotovijo sistemsko nepravilnost, sredstva vrača odgovorna ustanova, v tem primeru ministrstvo za šolstvo in šport.