Vzdrževanje obeh športnih objektov stane 2,4 milijona evrov letno. Foto: MMC RTV SLO/Toni Gruden
Vzdrževanje obeh športnih objektov stane 2,4 milijona evrov letno. Foto: MMC RTV SLO/Toni Gruden
Leonard Cohen v Stožicah
Od avgusta letos so na 37 prireditvah, ki so jih organizirali na stadionu in v dvorani, gostili več kot 292.000 obiskovalcev. Foto: Jure Urek
Stožice razburjale športno, gospodarsko in politično javnost

Največja športna dvorana in nogometni stadion sta prve tekme gostila avgusta, od takrat pa poskrbela za še precej športnih in drugih zabavnih dogodkov. Na gradnjo trgovskega kompleksa pa bomo, kot kaže, morali počakati do prihodnje jeseni.

Za vzdrževanje dvorane in stadiona 2,4 milijona evrov letno
Stožice so z razprodanimi tekmami nogometne reprezentance, Uniona Olimpije v Evroligi, boksarskim spektaklom Dejana Zavca, koncertoma Leonarda Cohena in Joseja Carrerasa in skorajda razprodanimi tekmami odbojkarske lige prvakov privabile rekordno število obiskovalcev, je za TV Slovenija poročal Gregor Drnovšek.

Direktor Zavoda Tivoli Roman Jakič je pojasnil, da so od avgusta letos na 37 prireditvah, ki so jih organizirali na stadionu in v dvorani, gostili več kot 292.000 obiskovalcev, kar je rekord glede na to, da so leta 2008 - ko Stožic še ni bilo - v vseh športnih in drugih objektih, ki jih upravlja Zavod Tivoli, gostili 88 prireditev, ki jih je obiskalo 220.000 obiskovalcev. Ocene, ali se bo vzdrževanje lahko financiralo, še ni mogoče podati, znano pa je že, da bo za to treba zbrati 2,4 milijona evrov letno.

Gradnja trgovskega središča naj bi se po novem letu pospešeno nadaljevala
Je pa bolj vprašljiva usoda trgovskega kompleksa. Grep je s pridobitvijo 115 milijonov evrov posojila pridobil približno dve tretjini denarja, v veliki meri že poplačal podizvajalce, zato naj bi se gradbena dela, ki so nekaj časa stala, po novem letu pospešeno nadaljevala.

Nezanemarljiv je tudi vložek libijske investicijske družbe, ki je s 30 milijoni evrov dokapitalizirala Grep, kar je omogočilo zaprtje finančne konstrukcije projekta. Grep naj bi imel podpisanih več kot 60 odstotkov najemnih pogodb za trgovski del centra, po neuradnih podatkih pa naj bi bil v sklepnih pogajanjih s še dvema multinacionalkama, ki v Sloveniji še nista navzoči.

Parkirišča zdaj bolj ali manj samevajo
Posebno zgodbo pa si zaslužijo parkirišča in prometna ureditev v času prireditev. V garažni hiši je trenutno obiskovalcem, stanovalcem bližnjih blokov in uporabnikom mestnega potniškega prometa na voljo 1.300 parkirnih mest, a ta v času, ko v Stožicah ni prireditev, bolj ali manj samevajo. Po odprtju nakupovalnega središča bo na voljo 3.500 parkirnih mest.

Stožice razburjale športno, gospodarsko in politično javnost