Ena ključnih rešitev novele - stranka lahko poleg sredstev, ki ji pripadajo na podlagi volilnega izida, pridobi tudi do 50 odstotkov sredstev, ki jih DZ določi v svojem finančnem načrtu za dodatno strokovno pomoč poslancem. Foto: EPA
Ena ključnih rešitev novele - stranka lahko poleg sredstev, ki ji pripadajo na podlagi volilnega izida, pridobi tudi do 50 odstotkov sredstev, ki jih DZ določi v svojem finančnem načrtu za dodatno strokovno pomoč poslancem. Foto: EPA

Državna sekretarka na ministrstvu za notranje zadeve Renata Zatler je uvodoma pojasnila, da novela zakona o političnih strankah med drugim jasneje opredeljuje višino sredstev, ki jih lahko prejme stranka od dodatka poslancem za strokovno pomoč, loteva pa se tudi donacij, ki jih strankam namenijo fizične osebe.

Tako novela določa, da lahko stranka poleg sredstev, ki ji pripadajo na podlagi volilnega izida, pridobi tudi do 50 odstotkov sredstev, ki jih DZ določi v svojem finančnem načrtu za dodatno strokovno pomoč poslancem. Gre za eno izmed ključnih rešitev novele, v katero odbor za notranje zadeve, javno upravo in lokalno samoupravo s sprejetimi dopolnili ni posegel.

Odbor z dopolnilom dovolil kar 420 evrov
Glede donacij, ki jih stranke dobijo od fizičnih oseb, pa je vlada z novelo želela določiti, da bi morali biti prispevki, višji od 50 evrov, vplačani s kreditnimi vplačili ali direktnimi obremenitvami TRR-ja prek ponudnikov plačilnih storitev.

Po besedah Zatlerjeve gre prav tako za eno izmed ključnih rešitev novele, ki pa jo je odbor z dopolnilom spremenil tako, da je najvišji še dovoljeni znesek gotovinskega prispevka stranki dvignil s 50 evrov na 420 evrov. Zatlerjevo pa je tudi presenetilo, da je odbor sprejel dopolnilo, ki znižuje predlagane globe za kršitve zakona.

Jasnejša ureditev v primeru skupne kandidatne liste
Cilj novele zakona o političnih strankah je tudi jasnejša ureditev financiranja, ko več strank vloži skupno listo kandidatov oz. predlaga skupnega kandidata za volitve, kot organizator volilne kampanje pa je v skladu z zakonom o volilni in referendumski kampanji določena ena stranka.

Jasnejša ureditev financiranja v primeru skupne liste oz. skupnega kandidata je naletela na dober odziv med člani odbora, še posebej pa jo je pohvalil poslanec NSi-ja Jožef Horvat. Novela tudi, tako Zatlerjeva, zagotavlja večjo varnost osebnih podatkov, kot je podatek o davčni številki fizične osebe, ki je stranki dala posojilo.

Vlada je sicer novelo zakona o političnih strankah - DZ jo obravnava po skrajšanem postopku - sprejela na zadnji seji, ko je še imela polna pooblastila. Novela bo na dnevnem redu izredne seje DZ-ja, ki se bo začela v sredo.

35. NUJNA SEJA ODBORA ZA NOTRANJE ZADEVE, JAVNO UPRAVI IN LOKALNO SAMOUPRAVO