Vlada predlaga, da bi politične stranke dobile 50 odstotkov manj denarja od države. Foto: MMC RTV SLO
Vlada predlaga, da bi politične stranke dobile 50 odstotkov manj denarja od države. Foto: MMC RTV SLO
Financiranje strank

Nekoč največja parlamentarna stranka v državi LDS se že nekaj let spopada s finančnimi težavami, ki izvirajo še iz časov Janeza Drnovška, poroča novinarka Petra Bezjak za TV Dnevnik.

Čeprav je LDS lani posloval z 200.000 evri dobička, ima še vedno milijon evrov minusa, vsi bančni računi stranke pa so zamrznjeni. Liberalni demokraciji niso pomagale niti donacije posameznikov, ki jih je lani prejela največ med vsemi strankami, in sicer kar 351.000 evrov. Največ pa so prispevali podjetnik in dolgoletni član stranke Novalija Muminovič, nekdanja predsednica LDS-a Katarina Kresal ter generalni sekretar Uroš Petholeb.

Med parlamentarnimi strankami je največji minus, 535.000 evrov, pridelala lani ustanovljena stranka Pozitivna Slovenija. Toda polmilijonska izguba za stranko z najboljšim izidom na volitvah ne bo predstavljala težav, saj bo štiri leta prejemala visoke mesečne dotacije, in sicer 61.600 evrov.

V rdečih številkah so bile lani tudi vse druge parlamentarne stranke. Vladni SDS, ki je posloval s sto tisoč evri minusa, ima sicer na računu zaradi preteklosti pozitivno stanje. So pa v SDS-u zbrali lani tudi največ denarja - 2,1 milijona evrov.

Sledi SD z 1,7 milijona evrov zbranim denarjem, od tega so porabili 1,3 milijona evrov, a so zaradi izgub v preteklih letih še vedno globoko v rdečih številkah: in sicer 700.000 evrov.

V minusu so tudi vse druge parlamentarne stranke: DeSUS, SLS, NSi in Državljanska lista Gregorja Viranta, ki ni prejela niti dotacije niti članarine.

Financiranje strank