Kaj bo prinesla reorganizacija RTV-ja? Foto: MMC RTV Slovenija/Maja Ikanovič
Kaj bo prinesla reorganizacija RTV-ja? Foto: MMC RTV Slovenija/Maja Ikanovič

Nekateri svetniki zavoda so menili, da bi bilo treba še pred strateškimi cilji pripraviti vizijo zavoda.

Kot izhaja iz predloga, ki ga je glede na enega od sklepov sveta predložila uprava, naj bi v okviru kadrovske reorganizacije povečali fluktuacijo in zmanjšali povprečno starost zaposlenih.

Hkrati naj bi povečali ugled in privlačnost RTV-ja za nove kadre, zlasti na področjih, kjer je kadrov in novih znanj premalo. Pri finančni reorganizaciji pa je omenjena zagotovitev stabilnega financiranja v skladu z zakonom o zavodu. Hkrati želijo izboljšati pridobivanje novih plačnikov RTV-prispevka in izterjavo tega prispevka.

Namestnica predsednika sveta Špela Stare je predlog videla kot izbor idej. Pogrešala je osnovni premislek, kaj je RTV danes in kakšen želi biti čez pet let, kaj se dogaja na trgu ter kakšno je občinstvo. Šele na tej podlagi je po njenem mnenju mogoče pripraviti cilje in opredeliti, kako te cilje doseči.

Predlog po mnenju Aleša Novaka, ki ga je v svet imenoval Nacionalni svet za kulturo, ne odgovarja na vprašanje, kaj so temeljni strateški cilji, ki jim bo zavod sledil z reorganizacijo. "Jasno mora biti začrtana pot, ki jo zasledujemo," je pozval. Janez Pirc, ki je v svetu predstavnik zaposlenih na RTV Slovenija, pa je dodal, da bi bilo treba najprej izdelati vizijo zavoda. "Brez vizije bomo težko naredili reorganizacijo RTV-ja," je poudaril.

Prav tako imajo več pomislekov v Koordinaciji novinarskih sindikatov RTV Slovenija, je povedala njena predsednica Helena Milinković. Po njenih navedbah je nujna analiza stanja, hkrati pa bi bilo treba povedati, kje bo zavod tako kadrovsko kot produkcijsko čez tri leta.

Predsednik sveta Goran Forbici je medtem iz predloga razbral, v katero smer naj bi šel zavod. Vodstvo zavoda je po njegovem mnenju pripravilo celo več, kot je želel dobiti svet s svojim sklepom. Predlog namreč ne navaja le strateških ciljev, ampak tudi že ukrepe. Zavzel se je za to, da se pristojna komisija za razvoj sestane prihodnji teden in podrobno obravnava predlog.

Ilinka Todorovski, ki jo je v svet zavoda izvolil Svet delavcev RTV Slovenija, je predlog prav tako ocenila kot ustrezno osnovo za začetek razprave. "V tako kratkem času bi težko dobili kaj več," je opomnila.