Pojavljajo se novi in novi očitki zoper Maslešo. Foto: MMC RTV SLO
Pojavljajo se novi in novi očitki zoper Maslešo. Foto: MMC RTV SLO
Še en sodnik proti Masleši

Znano je, da bodo poslanci o kandidaturi Masleše odločali v okviru novembrske seje, duhove pa buri predvsem izjava ustavnega sodnika Jana Zobca o sodelovanju Masleše pri ogledu streljanja prebežnika pred 26 leti. Masleša sam je navedbe že označil za laž.

A podobno kot Zobec trdi Koprčan Rudi Štravs, ki je bil v začetku osemdesetih let prejšnjega stoletja sodnik na civilnem oddelku takratnega Temeljnega sodišča v Kopru, je za TV Slovenija poročala Eugenija Carl. Na istem oddelku je tedaj služboval tudi Zobec, Masleša pa je bil kazenski sodnik. Štravs se spominja, kako je poletnega dne leta 1982 ali 1983 Masleša prišel z ogleda ubežnika čez jugoslovansko-italijansko mejo in povedal, kako je neki vojak nekoga ustrelil z zelo natančnim strelom v čelo.

"Zobec ima raje resnico kot prijatelja"
"Šele kasneje, ko sem se vrnil z obravnav, mi je kolega Zobec povedal, da je bil ustreljen neki prebežnik, menda Romun, ki je bežal na Zahod," je povedal Štravs, ki je Masleševe besede razumel tako, kot da se temu zdi prav, da na mejo pazi sposoben strelec. Njemu se je sicer zdelo nenavadno, da takšen dogodek lahko koga tako navduši.

Zobca pa je Štravs opisal kot človeka, ki "ima raje resnico kot prijatelja". Tudi sam trdi, da se je oglasil izključno zaradi resnice.

Še en sodnik proti Masleši