"Ustavno sodišče je pritrdilo bistvenim določbam obstoječega zakona o verski svobodi," je prepričan Stres. Foto: MMC RTV SLO
Ustavno sodišče
Ustavno sodišče je pritrdilo najpomembnejšim določbam zakona o verski svobodi. Foto: MMC RTV SLO

Poudaril je, da se je Komisija Pravičnost in mir pri SŠK-ju v svoji izjavi pred referendumom zavzela za tri cilje: ohranitev prijateljskih in dobrososedskih odnosov s Hrvaško, pravično mejo in čim večjo udeležbo na referendumu.

Pri komisiji z udeležbo le delno zadovoljni
"Prva dva cilja še nista dosežena, določitev meje namreč še čaka arbitražno sodišče. Vendar pa ta naloga ni več v naših rokah," je povedal Anton Stres.

Glede tretjega cilja pa je nadškof izrazil le delno zadovoljstvo, saj meni, da bi se referenduma glede na pomembnost vprašanja lahko udeležilo več ljudi. Meni, da je na neodzivnosti dela volivcev vplivala tudi zahtevnost problematike.

Stres je še dejal, da vladi po predložitvi spora arbitraži želi uspešno rešitev, ki bo Sloveniji prinesla pravično mejo in zavarovala njene vitalne interese.

"Sodišče pritrdilo bistvenim določilom zakona o verski svobodi"
Nadškof je komentiral tudi nedavno odločbo ustavnega sodišča, ki je presojalo ustavnost zakona o verski svobodi. Po njegovem mnenju je sodišče naredilo korak naprej, ko ni pritrdilo očitani neustavnosti, ampak je potrdilo celoten sistem in temeljna načela, na katerih temelji omenjeni zakon.

"Sodišče je razveljavilo samo dve določili, ki pa sta manjšega pomena," je glede razveljavljenih določb glede števila članov verske skupnosti, potrebnega za njeno registracijo, in o zaposlovanju duhovnikov v bolnišnicah ter zaporih pojasnil Stres.

Poleg tega je izpostavil: "Ker trenutno ni še nobenega duhovnika, ki bi bil zaposlen kot bolnišnični ali zaporniški kaplan, ta odločitev ne bo vplivala na dozdajšnje delo."

Stres: Dobra osnova za nadaljnje sodelovanje
Po njegovem mnenju je ustavno sodišče v obrazložitvi razčistilo z velikim delom očitkov in neutemeljenih kritik na račun Cerkve, ki so oteževale družbeno sožitje.

Odločbo ustavnega sodišča si lahko preberete tukaj.

Poseben pomen pripisuje temu, da je sodišče pritrdilo in podrobno obrazložilo pojem Cerkev in drugih verskih skupnosti kot družbenokoristnih organizacij. "To stališče daje osnovo za bolj pozitiven in kooperativen odnos države do verskih skupnosti," je prepričan.

Opozoril je še na stališče, ki ga je v obrazložitvi zavzelo ustavno sodišče, da namreč v Sloveniji prevladuje pravica do negativne verske svobode. "V tokratni obrazložitvi US dopolnjuje to stališče: V konfliktu med pozitivno in negativno svobodo vere negativna svoboda nima apriorne prednosti pred pozitivno," je izpostavil Stres.