Stres je med drugim poudaril bistven pomen varnosti, saj
Stres je med drugim poudaril bistven pomen varnosti, saj "muze molčijo, ko govori orožje". Foto: MMC RTV SLO
Ljubljanska stolna cerkev
Maša je potekala v ljubljanski stolnici. Foto: Bobo
Stres je daroval mašo za domovino

Stres, ki je mašo za domovino ob dnevu samostojnosti in enotnosti vodil v ljubljanski stolnici, je poudaril še, da je varna domovina velika dobrina in resnična vrednota. V mirnem in varnem družbenem okolju postaja človek ustvarjalen, "ko pa orožje govori, muze molčijo". Zato je navzoče pozval, naj molijo za državo, v kateri živijo, "da bi v njej vsi živeli v miru, blagostanju, medsebojnem spoštovanju, varnosti, pobožnosti in dostojanstvu".

Enako pomembna je bila po besedah Stresa odločitev za demokracijo in celovito spoštovanje človekovih pravic, "se pravi za življenje v medsebojnem spoštovanju ter v svobodnem, odprtem in sproščenem ozračju, kjer je lahko vsakdo to, kar je, in se tudi vsakemu omogoča in pomaga, da je lahko to, kar je". Na področju narodnih in kulturnih vrednot je ta svoboda v veliki meri že uresničena, a obstajajo tudi drugi vidiki svoboščin in dostojanstva, denimo, verska svoboda, je dejal Stres.

Stres: Dostojanstvo ohraniti tudi v novih okoliščinah
Ko se spominjamo samostojnosti in odločitve zanjo, se po besedah Stresa zavedamo dolžnosti, ki jo čutimo tudi pred Bogom, da ohranimo svoje narodno in človeško dostojanstvo tudi v novih, zelo zahtevnih okoliščinah našega življenja. "Zavedamo se dolžnosti spoštovati življenje vsakega človeškega bitja, ki bi rado živelo v naši domovini. Zavedamo se dolžnosti, da moramo mladim nuditi najboljše družinsko okolje za njihovo vzgojo. Zavedamo se dolžnosti ustvariti tako domovino, da se bo lahko vsakdo, ki se bo tukaj rodil, veselil svojega življenja, tako da mu to življenje ne bo nikoli postalo neznosno breme zaradi pomanjkljive gmotne in socialne varnosti," je povedal.

Naj ne odločajo le "zveze in komolci"
Obenem je po besedah Stresa naša dolžnost tudi, da vsakemu izmed nas zagotovimo pravno varnost in temeljno družbeno pravičnost, s pomočjo katere bodo napredovali tisti, ki so najbolj pošteni, delavni in požrtvovalni, "ne pa tisti, ki imajo najboljše zveze in najmočnejše komolce".

Stres je daroval mašo za domovino