Parlamentarni odbor za pravosodje je obravnaval predlog kazenskega zakonika, ki predvideva redefinicijo spolnega nasilja po modelu
Parlamentarni odbor za pravosodje je obravnaval predlog kazenskega zakonika, ki predvideva redefinicijo spolnega nasilja po modelu "samo ja pomeni ja". Foto: Pixabay

"Nisem mogla reči ne in nikoli nisem rekla ja," pogosto pričajo žrtve posilstva. Po novem bo vse drugo kot jasen "ja" posilstvo v imenu predlagateljev novele zakonika, pravi Bojana Muršič iz stranke SD. "Žrtev se ne rabi več fizično ali verbalno upirati, privolitev v spolno dejanje pa je pravno dopustno le, če udeležene osebe s spolnim ravnanjem izrecno soglašajo – najsi bo to verbalno ali pa z govorico telesa," je poudarila.

Da bo treba temu prilagoditi tudi kazenske postopke, je opozorila vrhovna državna tožilka Mirjam Kline. "Ne misliti, da se bo spremenilo dokazovanje in da oškodovanki oz. oškodovancu ne bo treba pričati ali da bo kakor koli bolj zaščiten. To se samo s spremembo kazenske zakonodaje ne bo zgodilo."

Sorodna novica Kampanjo Samo ja pomeni ja s podpisi podprlo že več kot 4000 ljudi

Sodišča so v preteklosti sprejela nekaj napačnih odločitev, pa je priznala vrhovna sodnica Marjeta Švab Širok. "Želimo si, da ne bi prihajalo do odločitev, kjer bi bil nekdo, ki je izvršil to kaznivo dejanje in bi mu bilo dokazano, oproščen."

To, da imajo spremembe zakonika široko politično podporo, pozdravlja tudi Nika Kovač iz Inštituta 8. marec. "Prvič imam občutek, da nekdo stoji za nami, prvič imam občutek, da je pred nami neka drugačna prihodnost, in prvič imam občutek, da ne glede na to, katero stranko volimo, za nami nekdo v parlamentu tudi stoji," je dejala.

Nevladne organizacije so za takšno spremembo zbrale več kot osem tisoč podpisov podpore.

Člani odbora za pravosodje so razpravljali tudi o predlogu zakona o aboliciji mariborskih dijakov. Levica z dopolnilom predlaga prekinitev vseh prekrškovnih postopkov, storjenih po zakonu o nalezljivih boleznih, in oprostitev v že pravnomočnih postopkih. Vlada je glede predloga zadržana oziroma abolicije ne podpira, pri tem poudarja pomen doslednega spoštovanja ukrepov v času epidemije.