Rektor mariborske univerze Zdravko Kačič se je znašel pod obtožbo plagiatorstva. Foto: BoBo
Rektor mariborske univerze Zdravko Kačič se je znašel pod obtožbo plagiatorstva. Foto: BoBo

Na senat univerze je zaradi domnevnih kršitev avtorskih pravic in akademske nepoštenosti Igor Đukanović tako naslovil zahtevo za začetek postopka za odvzem naziva rednega profesorja mariborskemu rektorju, člani senata pa so se odločili, da za uvedbo takšnega postopka ni podlage.

V učbeniku Komunikacija Človek - stroj, ki ga je leta 1995 objavil rektor mariborske univerze Zdravko Kačič, je ta prevedel ali prepisal poglavja in dele poglavij iz tujih del, ne da bi pri tem navajal avtorstvo, trdi Đukanović. "Tukaj so bili stavki dobesedno prevedeni, ni bilo nikjer označeno, nikjer v zahvali označeno, da je to povzeto, moral bi reči celo citirano iz tega vira. Ničesar. Predrzno, iste slikice. Tako da ko odpreš knjigo, takoj opaziš, da je zadeva plagiat," je za TV Slovenija pojasnil Đukanović.

Đukanović je namig o domnevnem plagiatu prejel anonimno in ga preveril. Priznava, da odnosi med njim in rektoratom niso dobri, a da v tem primeru ne gre za maščevanje in da želi preprečiti takšno ravnanje v prihodnosti.

"Ne moremo imeti rektorja, ki preprosto ni izpolnjeval niti pogojev, da bi se dal izvoliti za rednega profesorja, kaj šele, da bi kandidiral," je povedal Đukanović.

"Zadeve so dobesedno prevedene iz ameriških knjig. Te knjige so bile izdane. In zdaj, če so dobesedno prevedene, tudi s slikami, ki nimajo citatov, pa z diagrami, potem je to seveda velik spodrsljaj," pa je za TV Slovenija komentiral nekdanji rektor Univerze v Mariboru Alojz Križman.

Križman dodaja, da bi morala Đukanovićeve trditve preveriti neodvisna komisija, končno besedo pa mora imeti senat. Ta je danes točko na seji obravnaval in sklenil, da podlage za uvedbo postopka zoper rektorja ni. Ta se je iz zadeve izločil, strokovno mnenje pa je ugotovilo, da ni kršil moralnih avtorskih pravic drugih avtorjev. Kačič pred našo kamero za zdaj še ni želel.

Sta dve deli mariborskega rektorja plagiata?