Kdo in kako je snemal seje vlade, uradno še ni znano. Foto: YouTube
Kdo in kako je snemal seje vlade, uradno še ni znano. Foto: YouTube
Posnetek s seje
Posnetki so kljub ukrepanju vlade pri Googlu še vedno dostopni na spletu. Foto: YouTube
Prisluhi vladi

Zaradi posnetkov sej slovenske vlade, ki so se znašli na spletnem portalu YouTube, so prostore vlade obiskali kriminalisti. Iz vlade so sporočili, da je šlo le za informativni pogovor, in ne za forenzično preiskavo, ki naj bi po poročanju nekaterih medijev dokazala, da so se vladne seje snemale dvakrat, je poročal Dnevnik naše televizije.

Anonimno pismo se začne takole: "Pred leti sem bil del ekipe, ki je posodobila računalniško mrežo...in vam hočem reči, 2 vozlišči sta na strehi, v kateri je speljanih več kot 2000 kablov v vsako, in kljub temu, da smo imeli označen vsak kabel in načrt v kateri sobi se nahaja, Vam sedaj če me postavite 20-30 metrov od vozlišč ne morem povedati, kateri je kateri. Tudi tunel pod Gregorčičevo ulico mi je znan, kar me dodatno prepriča, da se ni mogoče priklopiti na kabel...tudi kabel ni enostavno kar "olupit" in se nanj priklopit."

Forenzične preiskave na vladi še ni bilo
Policija se mora zato namesto na kablovje osredotočiti na digitalne sledi v snemalnici, pripovedujejo strokovnjaki, predvsem na "videonadzor, iz katerega se podatki prenašajo na digitalno napravo, torej računalnik". "Če je bil računalnik vezan na omrežje, potem gre lahko za zunanji vdor ali notranji vdor posameznika, če pa računalnik ni vezan na omrežje, potem je mogoč le notranji vdor in bi se preiskava osredotočila na tri zaposlene." Samo trije ključi na vladi namreč odpirajo vrata te - zdaj zastražene snemalnice - prek katere se je zgodil vdor v sistem, je poročala Nataša Markovič.

Strokovnjak za digitalno varnost Rado Ključevšek se bolj nagiba k preiskovanju notranjega vdora: "Dve možnosti sta - fizičen ali logičen dostop, če imaš fizičen dostop do strežnika, kjer posnetki ležijo, logičen dostop pa je, da imaš do operacijskega sistema dostop. Tukaj so sledi." Vendar na vladi še ni bilo nikakršne forenzične preiskave, zgolj informativni sestanek pri generalni sekretarki Heleni Kamnar.

Policija je že kontaktirala za pomoč center za računalniško preiskovanje in pa nacionalni center za obravnavo varnostnih incidentov, je še poročala Markovičeva.

Vladne prostore nazadnje prenovili leta 2006
Nekoliko drugače je danes poročalo Delo. Po neuradnih informacijah posnetki sej vlade v javnosti niso kopije, ampak so bili posneti s pomočjo "dodatnega" kabla, ki ga je na vladne kamere priklopil domnevno neznani storilec. Policija, ki dejanje preiskuje, je z informacijami sicer skopa, a kot piše Delo, ki se sklicuje na neuradne vire blizu policije, obstajajo indici, da so bile seje posnete dvakrat. To pomeni, da so se snemale enkrat uradno, hkrati pa tudi prek drugega kabla. Forenziki namreč na diskih z avdio- in videozapisi niso odkrili sledov kopiranja, še Delo.

Ukom je za MMC potrdil, da so bili prostori za vladne seje nazadnje obnovljeni leta 2006, drugih vprašanj pa zaradi preiskave niso komentirali. Predstavnik za stike z javnostmi na PU Ljubljana Vinko Stojnšek je potrdil, da na podlagi Zakona o kazenskem postopku vodijo predkazenski postopek in da je policija izvedla prve operativne ukrepe in nadaljuje z zbiranjem obvestil.

Z informacijami so skopi tudi na Uradu vlade za komuniciranje. Darijan Košir je za Delo potrdil, da se vse seje vlade, tudi tajne, snemajo, in dejal, da je bil prostor, v katerem potekajo seje vlade, obnovljen leta 2006, v času prejšnje vlade. Kamere so nameščene v dvojnem stropu prostora.

Predalič se ne spomni, kdo je nameščal opremo
Oglasil pa se je tudi nekdanji generalni sekretar vlade Božo Predalič, ki je dejal, da so se seje snemale že v času Ropove vlade. O dvojnem snemanju Predalič ne ve ničesar, niti ne tega, kdo bi jih lahko dal v javnost. "Če špekuliram, je seje vlad Boruta Pahorja in Janeza Janše objavil tisti, ki bo imel od tega korist," je dejal za STA. Predalič se ne spomni, katero podjetje je namestilo avdio- in videoopremo v vladni sejni sobi. "Če ni bil celo SCT ali kdo, ki je takrat obnavljal stavbo," je ugibal in dodal, da je šlo za posel prek javnih naročil, v katerega se sam "ni vtikal".

Iz urada vlade za komuniciranje so pozneje sporočili, da je bila "pogodba za izvedbo gradbeno obrtniških in inštalacijskih del za rekonstrukcijo objekta" na Gregorčičevi 25 sklenjena s podjetjem SCT. Kot so zapisali, je bila v obsegu teh del "zajeta tudi izvedba računalniške infrastrukture", dobavo in montažo avdio-vizualne opreme pa da sta izvajali podjetji ADM in TSE.

Košir: Vsi sodelavci so "do konca preverjeni"
Direktor UKOM-a Košir je poudaril, da so bili vsi ljudje, ki v državni upravi delajo s tajnimi podatki, varnostno "preverjeni do konca". Košir zavrača vse špekulacije, da ljudje, ki imajo opravka s tajnimi podatki, ne bi bili vredni zaupanja.

Prisluhi vladi