Foto:
Foto:

Resnično mi je žal, da so prišle neprimerne besede, s katerimi sem podkrepil svojo zavzetost za varnost pokojnin, v javnost kot moja uradna izjava.

Marko Štrovs
Predlogi odbora za delo, družino in socialne zadeve

Državni sekretar je namreč pred dnevi izjavil, da "je vse, kar ogroža upokojence, Matilda". Štrovs je pojasnil, da ni mislil tako, kot je bilo prikazano in pravi, da je le opozoril na primerjavo s položajem delavk z malimi plačami, ki se bojijo še tega, da bodo izgubile zaposlitev.

Štrovs: Upokojencem se ni potrebno bati
"Resnično mi je žal, da so prišle neprimerne besede, s katerimi sem podkrepil svojo zavzetost za varnost pokojnin, v javnost kot moja uradna izjava. Vseeno pa kažejo, da sem se za ta namen pripravljen izpostaviti in resnično verjamem, da se upokojencem ni treba bati za svoje pokojnine, je v izjavi za STA, ki so jo poslali z ministrstva za delo, zapisal Štrovs.

"Žal v prispevku ni bilo objavljeno moje sporočilo upokojencem z nizkimi pokojninami, da se bodo varstveni dodatki že januarja povečali za lansko rast cen, od februarja pa se bodo usklajevali na enak način kot pokojnine. Upokojenci naj se ne bojijo poslabšanja svojih pravic, ni se jim treba bati drugih ukrepov. Tudi najnižje pokojnine se bodo večale skupaj s plačami," je poudaril državni sekretar.

Upokojenci za Štrovsov odstop
Zveza društev upokojencev pričakuje odstop državnega sekretarja za delo, Marka Štrovsa, zaradi po njihovem žaljive izjave. Po njihovih besedah so s sekretarjem nekaj let konstruktivno sodelovali, zato jih je njegova izjava še toliko bolj prizadela.

"Če gre za njegovo osebno mnenje, menimo, da samo opravičilo prizadetim ne zadošča. Če gre za prevladujoče mnenje ministrstva, pa je zadeva širše, družbeno skrb vzbujajoča," so opozorili v zvezi. Pričakujejo, da se bo ministrstvo za delo od nje distanciralo.

Ministrica Štrovsovo izjavo obžaluje
Ministrica za delo Marjeta Cotman je dejala, da izjava Štrovsa ni bila primerna, vendar je poudarila, da je na področju pokojninskega zavarovanja veliko naredil za dobro upokojencev. Dodala je, da Štrovs obžaluje izrečene besede in da se je zanje javno že opravičil. Tudi sama obžaluje njegovo izjavo in upa, da bodo prizadeti opravičilo sprejeli.

"Štrovsa kot strokovnjaka zelo cenim. Prav on je tisti, ki je zaslužen za spremembe zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju v začetku tega mandata, ki so bile izpeljane v korist upokojencev," je dejala Cotmanova in dodala, da sama sodi ljudi po dobrih delih.

R. B.

Resnično mi je žal, da so prišle neprimerne besede, s katerimi sem podkrepil svojo zavzetost za varnost pokojnin, v javnost kot moja uradna izjava.

Marko Štrovs
Predlogi odbora za delo, družino in socialne zadeve