Za začetek zbiranja 40.000 podpisov za razpis referenduma naj bi 
bilo po novem potrebnih 5.000 podpisov volivcev. Foto: RTV SLO
Za začetek zbiranja 40.000 podpisov za razpis referenduma naj bi bilo po novem potrebnih 5.000 podpisov volivcev. Foto: RTV SLO

Vlada si prizadeva, da s spremembami referendumske zakonodaje ne bi znižala standarda neposredne demokracije, da pa bi hkrati zagotovila odgovoren in resen odnos do referenduma.

Minister Gregor Virant
Gregor Virant
Minister za javno upravo je predlog predstavil na novinarski konferenci v Ljubljani. Foto: RTV SLO
V opoziciji bodo predlog še preučili. Foto: RTV SLO

Gre za model, pri katerem mora pobudnik referenduma pripraviti zakonski predlog in ga poslati v odločanje državnemu zboru. Če ga ta ne sprejme, lahko 30 poslancev, državni svet ali 40.000 volivcev zahteva razpis referenduma o tem vprašanju.

Po besedah ministra za javno upravo Gregorja Viranta ta model prinaša več resnosti, saj zahteva pripravo celotnega zakona, volivci pa na referendumu odločajo o sprejetju zakona in ne le o nekih usmeritvah zakonodajalcu.

Rešitev stara že več let
Virant pravi, da gre za nadgradnjo teksta, ki sta ga že leta 2001 napisala skupaj z Mirom Cerarjem, in predvideva možnost, da lahko vlada oziroma državni zbor na referendumu ponudi svoj protipredlog. Omenjeni model tudi ne pomeni vtikanja palice v zakonodajno kolesje, saj referendum ne blokira drugih zakonodajnih postopkov, poudarja Virant.

Izmed štirih koalicijskih strank svoje privolitve predlogu ni dala samo Nova Slovenija, vendar Virant pričakuje, da se bo to zgodilo v kratkem. Prav tako pričakuje tudi podporo opozicije. Koalicija je sicer razpravljala tudi o kvorumu oz. določitvi potrebnega odstotka volilnih upravičencev, ki bi se morali udeležiti referenduma, da bi bila odločitev veljavna, vendar na tej točki ni soglasja.

Potrebnih več pobudnikov
Se pa koalicija soglasno strinja z dvigom števila podpisov za sprožitev postopka zbiranja 40.000 podpisov za razpis referenduma. Število naj bi dvignili z 1.000 na 5.000. Virant je prepričan, da nekdo, ki namerava v 30 do 45 dneh zbrati 40.000 na upravnih enotah overjenih podpisov, ne bi smel imeti težav v enem tednu zbrati 5.000 podpisov brez potrebe po overitvi.

Virant napoveduje, da bo vlada novelo zakona o referendumu in ljudski iniciativi pripravila v dveh mesecih. V parlamentu ga bosta morali podpreti dve tretjini navzočih poslancev.

Opozicija ostaja previdna
V LDS-u in SD-ju zaenkrat pravijo le, da bodo predlog, ko ga bodo dobili, temeljito preučili. Poslanec LDS-a Slavko Gaber osebno pričakuje, da bodo v stranki t. i. švicarski model podprli, "ker je to star predlog LDS-a," poslanec SD-ja Miran Potrč pa pravi, da je taka rešitev nedvomno v korist DZ-ju in pomeni dodatne ovire in težave za razpis predhodnega zakonodajnega referenduma.

Trenutno referendum ni izvedljiv
Preteklo soboto je začela veljati odločba ustavnega sodišča, ki je razveljavila določbe zakona o referendumu in ljudski iniciativi, ki se nanašajo na predhodni zakonodajni referendum. Državni zbor namreč še ni odpravil pred letom dni ugotovljenih nedoslednosti in zato predhodnega zakonodajnega referenduma zdaj ni mogoče več razpisati.

Vlada si prizadeva, da s spremembami referendumske zakonodaje ne bi znižala standarda neposredne demokracije, da pa bi hkrati zagotovila odgovoren in resen odnos do referenduma.

Minister Gregor Virant