Študente razburile Jelinčičeve besede o pomoči kot napaki

Na predvečer dneva državnosti je v Kavarni SEM v Ljubljani potekala predstavitev knjige Udba in akcija Sever, avtorja Igorja Omerze. Med obiskovalci so bili tudi Zmago Jelinčič, Igor Bavčar, Dimitrij Rupel in Slavko Kmetič, ki so se zapletli v pogovor.

"Napaka je bila, da je denar dobil narod. Narobe je bilo to, narobe," je zatrjeval Jelinčič. Ob vprašanju Rupla, na kateri denar misli, je odgovoril: "Ja, naš denar. 'Folk' je dobil, delomrzneži so dobil. Vsak k***** študent je dobil 150 evrov. Kar tako. Tisti, ki ne delajo, so dobili 200 evrov, kar tako. Tisti, ki so že tako na sociali. Potem je pa vsak dobil še 200 evrov bonov."

V študentski organizaciji Univerze v Ljubljani so Jelinčičevo izjavo obsodili. Kot so pojasnili, je zaradi posledic epidemije ogromno študentov ostalo brez dohodka iz študentskega dela, ki za marsikoga predstavlja glavni vir preživetja. Pridružujejo se tudi odzivu Študentske organizacije Slovenije. "Presenečeni smo, da gospod Jelinčič niti ne ve, da je glasoval za ta sveženj, ki je predvidel vso to pomoč," je dejal predsednik ŠOS-a Klemen Peran.

Jelinčič odgovarja, da so v stranki podprli vse zakone iz protikoronskega svežnja, a da so predlagali selekcijo. "Tistim študentom, ki delajo zato, da študirajo, bi morali dati dvojno toliko denarja, tisti, ki pa so na hladilniku doma pri mamici, pa nimajo kaj dobiti denarja."

Medtem pa je vladni govorec Jelko Kacin na tiskovni konferenci poudaril, da so bili vsi ukrepi skrbno premišljeni in da prinašajo "psihološke, finančne, sinergijske učinke".

Jelinčič svojih izjav, za katere – kot pravi – ni vedel, da so jih snemali, ne obžaluje in se narodu ne namerava opravičiti, čeprav je dejal: "Narod je glup." "Zakaj? Komu naj se opravičim? Za resnico se je treba v Sloveniji opravičevati."