Le ustrezno akreditirani študijski programi se končajo s priznano stopnjo izobrazbe, opozarja ministrstvo za visoko šolstvo. Foto: RTV SLO
Le ustrezno akreditirani študijski programi se končajo s priznano stopnjo izobrazbe, opozarja ministrstvo za visoko šolstvo. Foto: RTV SLO

Zakon o visokem šolstvu določa, da morajo biti visokošolski zavodi in študijski programi, ki jih izvajajo, pred izvajanjem študijske dejavnosti akreditirani pri svetu za visoko šolstvo. Pri tem opozarjajo, da sektorske akreditacije, ki jih podeljujejo različne organizacije ali zveze in so nekakšen znak kakovosti programov, niso enakovredne državnim akreditacijam.

Kdo podeljuje akreditacije?
Zavod mora akreditacijo pridobiti pri Svetu Republike Slovenije za visoko šolstvo. Ta jih bo podeljeval do 28. februarja, z majem pa bo to nalogo prevzela Nacionalna agencija za zagotavljanje kakovosti v visokem šolstvu.

Študenti naj preverijo, kam se vpisujejo
Seznam akreditiranih, tj. javno veljavnih, študijskih programov za visokošolski študij je naveden v razpisu za vpis v visokošolske programe, seznam akreditiranih zavodov pa je objavljen na spletni strani ministrstva. Ministrstvo študente zato poziva, da pred vpisom preverijo akreditacijsko ustreznost študijskega programa ustanove, v katero se vpisujejo. Rok za vpis se za prihodnje študente izteče 8. marca.

Ministrstvo je opozorilo izdalo, ker se na javnih predstavitvah ustanov, ki ponujajo visokošolsko izobraževanje, pojavljajo tudi take, ki nimajo ustrezne akreditacije.