Predsednik ŠOS-a Mitja Urbanc poziva študente, naj prispevajo podpise za predlog zakona, ki bo omogočil boljše štipendiranje mladih. Foto: MMC RTV SLO
Predsednik ŠOS-a Mitja Urbanc poziva študente, naj prispevajo podpise za predlog zakona, ki bo omogočil boljše štipendiranje mladih. Foto: MMC RTV SLO

Organizacija ima 60 dni časa, da zbere najmanj 5.000 overjenih podpisov polnoletnih državljanov, je povedal predsednik ŠOS-a Mitja Urbanc.

Ministrstvo: predlog je velika obremenitev za proračun
ŠOS je pobudo za zbiranje podpisov za predlog zakona o štipendiranju v državni zbor vložil 5. oktobra. Na ministrstvu za delo pa so konec oktobra opozorili, da predlog predstavlja veliko obremenitev za proračun v prihodnjih letih, zato tu pričakujejo razumevanje organizacije.

Podpisi tudi prek spleta
Kot je na novinarski konferenci povedal Urbanc, je podpise mogoče oddati na upravnih enotah ali krajevnih uradih in prek spleta, za kar je potreben e-certifikat. Izpolnjene obrazce z žigom in podpisom z upravne enote ali krajevnega urada je treba nato oddati pri aktivistih na terenu, poslati po pošti na ŠOS ali oddati na najbližji študentski klub.

Štipendije prejema slaba petina študentov
Po besedah Urbanca štipendijo trenutno prejema le 19 odstotkov študentov, povprečna višina pa je okoli 181 evrov mesečno. "Vsako leto je okoli 25.000 prosilcev za državne štipendije zavrnjenih in si morajo sami zaslužiti za kritje življenjskih stroškov," je pojasnil. Dodal je, da je zakon o uveljavljanju pravic iz javnih sredstev 19.109 mladoletnim dijakom vzel državne štipendije, študentom pa je dal le 125 teh štipendij, kljub obljubi o 10.000 novih.

"Da političnim elitam mladi nismo prioriteta, kažeta tudi predloga državnih proračunov za 2013 in 2014," je povedal in pojasnil, da se med drugim sredstva za štipendije znižujejo za 26 milijonov evrov, za otroške dodatke za 76 milijonov evrov, za dijaško in študentsko prehrano pa za 37,3 milijona evrov. Ob tem je poudaril, da so mladi v okviru zakona za uravnoteženje javnih financ nase prevzeli breme v vrednosti okoli 30 milijonov evrov, s čimer so pokazali razumevanje za trenutno stanje v državi.

Zakon, ki ga predlaga ŠOS, med drugim določa nove vrste štipendij, omogoča prejemanje več vrst štipendij hkrati, zvišuje osnovo štipendij, omogoča prejemanje štipendij na vseh stopnjah bolonjskega študija za celotno obdobje trajanja študija ter znova podeljuje štipendije mladoletnim dijakom in tujim študentom, je zapisano na spletni strani organizacije.

Za skupni sestanek z Vizjakom
Urbanc je dejal, da se v organizaciji zavzemajo za izboljšanje položaja mladih, in poudaril, da je vlaganje v mlade eden izmed korakov za izhod iz krize. Ob tem je ministra za izobraževanje, znanost, kulturo in šport Žigo Turka, ministra za delo, družino in socialne zadeve Andreja Vizjaka ter ministra za finance Janeza Šušteršiča pozval k skupnemu sestanku, na katerem bi poiskali celostno rešitev položaja mladih v Sloveniji.

K oddaji podpisov podpore predlogu zakona so pozvali tudi v Zvezi študentskih klubov Slovenije, iz Študentske organizacije Univerze na Primorskem pa so sporočili, da bo predsednik organizacije Marko Pavlič svoj podpis na koprski upravni enoti oddal danes.