Študenti so zapustili predavanja in se odpravili na ulice. Foto: Reuters
Študenti so zapustili predavanja in se odpravili na ulice. Foto: Reuters

Več tisoč študentov po ZDA je v petek protestno zapustilo predavanja in odšlo na ulice. Menijo, da so epidemične razmere preslabe, da bi lahko nadaljevali šolanje v predavalnicah.

Napisali so tudi peticijo, v kateri so šole označili za "leglo" covida-19, ter pozvali k šolanju na daljavo za vsaj dva tedna. Zahtevajo tudi pogostejše testiranje tako zaposlenih kot študentov. "V šoli se ne počutim varno. Živim z dedkom in babico, ki imata oba oslabljen imunski sistem. Res si ne želim, da se v šoli okužim in okužbo prinesem domov," je dejala neka študentka.

Pred dnevi so tudi dijaki in študentje z nekaterih newyorških šol na ulicah opozarjali pred po njihovem mnenju nezadostnimi varnostnimi ukrepi zaradi širjenja omikrona.

Ponekod se rast okužb že umirja

V tem tednu je bilo vsaj za en dan zaprtih skoraj 5000 javnih šol po vsej državi. Širjenje omikrona se sicer v zveznih državah na severovzhodu in jugu, kjer se je pojavil najprej, že umirja, po drugi strani pa se naglo širi na zahodu ZDA. V državi se vsak dan v povprečju okuži okoli 800.000 ljudi, v bolnišnicah pa se zdravi rekordno število covidnih bolnikov.

Maske N95 (FFP2) zadržijo tudi najmanjše delce. Foto: Reuters
Maske N95 (FFP2) zadržijo tudi najmanjše delce. Foto: Reuters

Odsvetujejo maske iz blaga

CDC je ob tem Američanom svetoval, naj v boju proti omikronu uporabljajo "najboljše zaščitne maske", a pri tem ni izrecno omenil mask N95 oziroma FFP2. Dodali pa so, da ohlapne maske iz blaga nudijo najmanj zaščite. "A ne pozabite – vsaka maska je boljša kot biti brez maske," so še dejali.

Predsednik države Joe Biden je v četrtek obljubil, da bo država "visoko kakovostne maske" Američanom zagotovila brezplačno.

CDC je lani maja objavil, da polno cepljenim z dvema odmerkoma cepiva ni treba več nositi mask, a so julija priporočilo popravili in svetovali, da so maske za vse obvezne v notranjih prostorih in tam, kjer se zbira veliko ljudi.