O rezultatih referenduma bo odločal še Študentski zbor kot najvišje predstavniško telo študentov ljubljanskega ŠOU-a. Foto: MMC RTV SLO
O rezultatih referenduma bo odločal še Študentski zbor kot najvišje predstavniško telo študentov ljubljanskega ŠOU-a. Foto: MMC RTV SLO

Proti naložbi se je namreč izreklo 292 študentov, za pa 27, ena glasovnica pa je bila neveljavna. Volilna udeležba je bila sicer le 0,65-odstotna.

Kljub nizki volilni udeležbi pa v Študentski organizaciji Univerze v Ljubljani napovedujejo, da mnenja študentov, ki so glasovali, ne bodo zanemarili. "V ŠOU v Ljubljani namreč že razmišljamo o alternativnih možnostih (študentska stanovanja, študentske sobe ipd.), ki bi primerno dopolnile tovrstno študentsko družabno stičišče," so pojasnili za STA. Ob tem so dodali, da bodo, še preden se bodo lotili oblikovanja novih rešitev, pridobili še pravno mnenje odvetnika o veljavnosti referendumskih rezultatov, nato pa bo o njih odločal še Študentski zbor kot najvišje predstavniško telo študentov ŠOU-a v Ljubljani.

Nujno potreben kvorum
Po statutu ŠOU-a v Ljubljani je predlog na referendumu namreč sprejet, če se ga udeleži vsaj petina vseh študentov s statusom in so člani ŠOU-a v Ljubljani, in če se je o referendumskem vprašanju pozitivno izrekla večina udeležencev. Če se referenduma ne udeleži zadostno število volilnih upravičencev, pa je predlog avtomatično zavrnjen.

V študentski organizaciji se zavedajo, da je bil referendum "izveden v ne najbolj primernem času, saj je veliko študentov že začelo študijske počitnice in zapustilo Ljubljano", kot dodajajo, pa sta tako določitev datuma kot tudi sama izvedba potekali v skladu s statutom organizacije in pravilnikom o volilni kampanji. Kljub temu si bodo v prihodnje prizadevali, da bodo podobni dogodki časovno bolj ustrezni, so dodali.

Že prejšnji teden so ob razglasitvi neuradnih rezultatov namreč v društvu Iskra, ki je tudi sprožilo referendum, za nizko volilno udeležbo krivili po njihovem mnenju neprimeren čas izvedbe referenduma in premajhno število volilnih enot.

V ŠOU-u v Ljubljani so konec aprila napovedali, da bodo svoje poslovne prostore preselili s Kersnikove 4 na Vojkovo ulico 63, hkrati pa pojasnili, da želijo na Kersnikovi vzpostaviti študentsko menzo in manjši hotel. Hotel bi predvidoma imel 22 sob, upravljal pa bi ga ŠOU Hostel, ki že upravlja hostel Celica.