V Študentskem svetu Univerze v Ljubljani pravijo, da bi bilo bolje, če bi se denar namesto za nagrajevanje stalne pripravljenosti porabil za izboljšanje študijskih pogojev na fakultetah, ne pa za izboljšanje statusa fakultetnih elit. Foto: RTV SLO/ Ergyn Zjeci
V Študentskem svetu Univerze v Ljubljani pravijo, da bi bilo bolje, če bi se denar namesto za nagrajevanje stalne pripravljenosti porabil za izboljšanje študijskih pogojev na fakultetah, ne pa za izboljšanje statusa fakultetnih elit. Foto: RTV SLO/ Ergyn Zjeci

"Medtem ko smo na fakultetah že dolgo priča zategovanju pasu in posledično odpuščanju delavcev, manjšanju števila kontaktnih ur in padanju kakovosti študija, je vodstvo še vedno našlo denar za izplačevanje omenjenega dodatka. Denar, ki je bil prvotno namenjen rednim plačam zaposlenih na fakultetah, za izvajanje in v podporo kvalitetnemu študiju, je končal pri ozkem krogu izbrancev," je zapisal študentski svet.

V svetu so spomnili, da so samo na ekonomski fakulteti od leta 2008 do danes izplačali kar za 851.046 evrov bruto dodatkov, medtem ko so hoteli lani vpisnino na tej fakulteti povečati za 600 odstotkov. To so opravičevali z banalnimi stroški za izvajanje normalnega študijskega procesa in ne nazadnje s pomanjkanjem denarja, v istem dahu pa so izdatno povečali krog izbrancev, ki so prejemali izplačila dodatkov.

Študentskemu svetu se zdi zanimivo, da je iskanje rešitev za izboljšanje študijskih pogojev tako težavno in že nekaj let ni bilo nobene rešitve, "samo v zadnjih mesecih pa smo priča raznim 'inovacijam' za višanje osebnih prihodkov nekaterih zaposlenih. Zaskrbljujoče je tudi dejstvo, da so dodatek za stalno pripravljenost prejemali fakultetni funkcionarji, ne pa pedagoški delavci, s čimer so krčili denarna sredstva namenjena študijskemu procesu".

Denar bi bilo bolje nameniti za boljše pogoje
V Študentskem svetu Univerze v Ljubljani pravijo, da bi bilo bolje, če bi se denar namesto za nagrajevanje stalne pripravljenosti porabil za izboljšanje študijskih pogojev na fakultetah, ne pa za izboljšanje statusa fakultetnih elit. "Ob profesorski stalni pripravljenosti se porajajo vprašanja, zakaj torej predavanja zaradi neprisotnosti profesorjev vendarle odpadajo, zakaj traja popravljanje pisnih preverjanj običajno veliko dlje, kot to sicer določa statut, in zakaj nekateri profesorji potrebujejo tudi po več dni za odgovor na elektronsko pošto," so dodali.

Univerza je po njihovem mnenju institucija, v kateri študenti iščejo zgled, etične in moralne vrednote ter se skozi študijska leta izoblikujejo v odgovorne in proaktivne državljane. "Takšne univerze si študenti želimo in takšno tudi zahtevamo," so še zapisali.