Agencija naj bi sredstva pridobivala za skupne operacije v tujini in kot donacije tujih služb. Foto: RTV SLO
Agencija naj bi sredstva pridobivala za skupne operacije v tujini in kot donacije tujih služb. Foto: RTV SLO
Lovro Šturm
Po Šturmovih besedah je agencija v odgovoru vladni skupini zapisala, da o neproračunskih sredstvih nikoli niso poročali vladi ali komisiji DZ-ja, prejšnji direktorji pa naj bi o teh neproračunskih sredstvih obveščali vsakokratnega predsednika vlade. Foto: RTV SLO
Matjaž Šinkovec
Direktor Sove mora najpozneje v 30 dneh vzpostaviti zakonito stanje glede dostopa do posebnih evidenc sodelavcev in posebnega sklada. Foto: RTV SLO
Sovin črni sklad
Finančno poslovanje Sove

Pravosodni minister je pojasnil, da je agencija ta sredstva pridobivala za skupne operacije v tujini in kot donacije tujih služb.

Po Šturmovih besedah je agencija v odgovoru vladni skupini zapisala, da o teh sredstvih nikoli niso poročali vladi ali komisiji DZ-ja, prejšnji direktorji pa naj bi o teh neproračunskih sredstvih po "nepreverjenih in nezanesljivih podatkih" obveščali vsakokratnega predsednika vlade.

Premier Janez Janša je ob tem zagotovil, da ga prejšnji generalni direktor Sove Iztok Podbregar o obstoju takšnega fonda ni obveščal, to pa je za čas svojega vodenja vlade potrdil tudi zdajšnji minister za finance Andrej Bajuk.

Podbregar poročila skupine ni komentiral,saj z njim ni seznanjen. Poudaril je še, da ni bil povabljen na razgovor z delovno skupino vlade, kar sicer trdi Šturm.

Iz neproračunskega sklada financiran obisk Sardešmukha Sadananda
Vladna skupina je ugotovila, da je Sova na podlagi odobritve direktorja (ta je dovolil uporabo sredstev posebnega sklada) 27. junija 2005 plačala letalsko vozovnico na relaciji Frankfurt-Ljubljana-Frankfurt med 7. in 8. julijem 2005 za Sardešmukha Sadananda v višini 291.163 SIT.

Podatke, ki so jih potrebovali za nakup vozovnice, je posredovala Valentina Flander iz urada predsednika republike. Agencija podatkov o prihodu Sardešmukha Sadananda nima, po javno dostopnih podatkih pa se Sadanand ukvarja s ajurvedo oziroma z alternativno medicino.

Minister Šturm je kot primer zlorabe teh sredstev omenil nakup darila Sovinemu uslužbencu ob upokojitvi. Vrednost darila naj bi znašala 550.000 tolarjev, nakup pa naj bi v dokumentih zabeležili kot mednarodno sodelovanje.

Z neproračunskimi sredstvi drugače kot s proračunskimi
Vladna skupina je ugotovila še, da je agencija v nasprotju z zakonodajo in lastnim poslovnikom z neproračunskimi sredstvi poslovala drugače kot s sredstvi iz proračuna. O neproračunskih sredstvih naj bi odločal ožji vrh agencije.

V drugem vmesnem poročilu delovne skupine za oceno dela Sove piše, da po navedbah agencije za posamezne prilive med viri sredstev in agencijo ne obstajajo nikakršni dokumenti oziroma vsaj posredni pisni dogovori o višini in namenu teh sredstev, zato niti izvorov financiranja doslej ni bilo mogoče verodostojno ugotoviti.

Kolikšna so sredstva sklada?
Podatki izpred leta 2003 ne obstajajo, prenos sredstev iz leta 2002 v leto 2003 naj bi znašal 826,35 evra. Leta 2003 je bilo evidentiranih 116.240,77 evrov, leto pozneje 150.474,12 evrov, leta 2005 195.785,66 evrov, lani 159.770,10, stanje na dan 4. 4. 2007 pa je 218.678,57 evrov, je v drugem vmesnem poročilu zapisal predsednik skupine za nadzor dela Sove Lovro Šturm.

V 15 dneh naj se vzpostavi zakonito stanje
Vlada je sklenila, da direktor Slovenske obveščevalno-varnostne agencije in ministrstvo za finance čim prej, najkasneje v 15 dneh, vzpostavita zakonito stanje glede porabe sredstev posebnega sklada, ministrstvo za finance takoj začne ustrezne postopke nadzora celotnega finančnega poslovanja agencije in še posebej njenega posebnega sklada od zadnjega pregleda dalje in da direktor agencije najkasneje v 30 dneh vzpostavi zakonito stanje glede dostopa do posebnih evidenc sodelavcev in posebnega sklada.

Sovin črni sklad
Finančno poslovanje Sove