Nova ustavna sodnica Katja Šugman Stubbs. Foto: BoBo
Nova ustavna sodnica Katja Šugman Stubbs. Foto: BoBo

Na mesto ustavne sodnice je Katjo Šugman Stubbs predlagal predsednik republike Borut Pahor, poslanci pa so jo v državnem zboru konec novembra podprli s 50 glasovi za in 31 proti. Nekdanja predstojnica katedre za kazensko pravo na Pravni fakulteti Univerze v Ljubljani bo devetletni mandat ustavne sodnice nastopila danes in na tem mestu nadomestila Jadranko Sovdat.

Ker je bila Sovdatova od konca oktobra 2016 tudi predsednica ustavnega sodišča, je sodišče dobilo novega predsednika. Rajko Knez mandat ustavnega sodnika opravlja od aprila leta 2018, ustavni sodniki pa so ga za novega predsednika sredi oktobra izglasovali soglasno.

Kot je povedal za Radio Slovenija, je na ustavnem sodišču velika volja do kakovostnega dela. Opozoril pa je tudi na velik pripad novih zadev in na problematičnost neizpolnjevanja odločb ustavnega sodišča.

Ustavni sodniki so letos rešili skoraj tretjino več zadev kot lani v tem času, pravi Knez, a dodaja: "V številkah samih zadev pa to ne pomeni, da nam je uspelo zmanjšati zaostanke."
Ustavno sodišče namreč zasuva vse več novih zadev, zlasti ustavnih pritožb.

Uspešnih pa je le okoli 6 odstotkov pritožb, za Radio Slovenija pojasnjuje novi predsednik ustavnega sodišča, ki je zelo kritičen tudi do tega, da nekatere odločbe ustavnega sodišča še vedno niso uresničene. To je problematično z več vidikov, eden je zagotovo v tem, koliko so v Sloveniji vredna temeljna ustavno pravna načela, še dodaja Knez.