Predsednik Pahor se z vodji poslanskih skupin posvetuje o kandidatu za novega ustavnega sodnika oziroma sodnico. Foto: Twitter Boruta Pahorja
Predsednik Pahor se z vodji poslanskih skupin posvetuje o kandidatu za novega ustavnega sodnika oziroma sodnico. Foto: Twitter Boruta Pahorja
Pahor bo preverjal podporo Verici Trstenjak

Koalicija naj bi po neuradnih informacijah predsednika Pahorja obvestila, da za ustavno sodnico podpira Katjo Šugman Stubbs, ki je v kandidaturo že privolila, na svojih spletnih straneh poročata Delo in 24ur. Ker ima kandidatka tudi podporo Levice in manjšinskih poslancev, bi v DZ-ju lahko dobila zadostno število oziroma 46 poslanskih glasov. Šugman Stubbsova je sicer nekdanja članica državnotožilskega sveta, trenutno pa predava na ljubljanski pravni fakulteti, še navaja Delo.

Pahor ravno sklenil prvi krog posvetovanj
Predsednik Pahor je na posvet o novem ustavnem sodniku danes sprejel še SNS in poslanca manjšin. Po posvetu pri Pahorju je poslanec italijanske narodne skupnosti Žiža Felice povedal, da so s Pahorjem preučili možnost, da bi se Trstenjakova predstavila obema manjšinskima poslancema, kar se bo najverjetneje zgodilo prvi teden v novembru. Nato se bosta odločila, ali jo podpirata. Ob tem je dodal, da naj bi se Trstenjakova, kolikor je razumel, predstavila v vseh poslanskih skupinah.

Zmago Jelinčič je po pogovoru pri Pahorju povedal, da je SNS podpiral Andraža Terška, a ker je ta v torek umaknil soglasje h kandidaturi, bi zdaj na mestu ustavne sodnice podprli nekdanjo generalno pravobranilko na Sodišču EU-ja Verico Trstenjak. "Dobro jo poznam in vem, da je velika strokovnjakinja, hkrati pa je primerna za to funkcijo," je dejal Jelinčič. Ta je tudi prepričan, da z njeno izvolitvijo v DZ-ju ne bi bilo težav in da bi lahko dobila potrebnih 46 glasov poslancev.

Pahor: Trstenjakova je primerna kandidatka
Pahor pa je po posvetih presodil, da je Trstenjakova primerna kandidatka, ki izpolnjuje visoka strokovna merila za opravljanje te pomembne funkcije. Zato se je odločil, da s poslanskimi skupinami na začetku novembra ugotovi, ali bo imela njena kandidatura na glasovanju v DZ-ju zadostno podporo poslank in poslancev. V SDS-u in NSi-ju so napovedali, da bi podprli Trstenjakovo, prav tako bi jo bili po besedah vodje poslanske skupine DeSUS-a Franca Jurše najverjetneje pripravljeni podpreti nekateri poslanci DeSUS-a.

Premisleki v koalicijskih strankah
V torek in sredo je Pahor opravil tudi posvete s predstavniki poslanskih skupin SDS-a, LMŠ-ja, SD-ja, SMC-ja, Levice, NSi-ja in DeSUS-a. V LMŠ-ju in SD-ju, kjer so podpirali kandidaturo Terška, so po umiku njegovega soglasja napovedali nov premislek, v SMC-ju, SAB-u in Levici pa so se zavzeli za to, da se poiščejo dodatni kandidati. Pri tem so v SAB-u in DeSUS-u na koalicijo naslovili poziv, naj ta podpre skupnega kandidata. Očitno se je koalicijski peterici uspelo dogovoriti za novo kandidatko, predlog pa jim je uspelo uskladiti tudi z Levico.

Pahor bo preverjal podporo Verici Trstenjak